Vecka 45

2018 Bourgogne Côte d’Or Cuvée Oligocène

Domaine Patrick Javillier, 299 kr, (nr. beställs online), Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

Jag har alltid uppskattat vinerna från Domaine Patrick Javillier, klassiska och eleganta men alltid med djup och struktur. När Patrick tog över domänen av sin far 1974 hade man bara en drygt en hektar stor vingård som var planterad med Aligoté, därtill ytterligare en hektar på arrende med Chardonnay. Det var kärva tider och familjen hade svårt att leva på den lilla vinproduktionen. Först 1990 skulle det ändras när Patrick lyckades ta över ett antal kontrakt på arrende så att vinproduktionen kunde öka till skäliga och till och med goda nivåer. Efter att han 1999 hade fått tillfälle att köpa en 0.18 hektar liten lott i vingården Les Pougets för Corton-Charlemagne Grand Cru hade han lyckats utöka domänens egna vingårdar och de han hade kontakt på till 9.58 hektar.
Sätet är i Meursault och det är också därifrån som han och sedan 2008 dottern Marion gör de flesta av firmans viner. Marion har ansvaret för de röda vinerna, medan Patrick själv håller sig till de vita.

”Vi gjorde uppdelning för att jag inte hade tid att koncentrera mig på de röda vinerna, det var redan så mycket jobb med de vita, och dessutom är jag faktiskt inte lika intresserad av rödvinsframställning”, berättar Patrick när vi talar om just de röda vinerna.
”Men ska jag vara helt ärlig är jag nog lite avundsjuk på Marion nu, hennes viner är riktigt fina och hon får väldigt mycket beröm för dem i pressen”, säger Patrick och skrattar.
De röda vinerna är en klassiskt stram och nyanserad Bourgogner Rouge, två viner från Savigny-lès-Beaune som ligger strax söder om Cortonkullen och ett vin från Aloxe-Corton. Ett gott år, i den mån det numera finns sådana, kan man göra upp emot 70 000 flaskor, så det är inget större än en medelstor domän. Toppvinerna är ett par vingårdsspecifika från Meursault samt en lilla volym av alldeles utomordentlig bra Corton-Charlemagne Grand Cru. Men två av de mest intressanta vinerna från Domaine Patrick Javillier är faktiskt två vita viner på instegsnivån régional.

Det här vinet hette tidigare Bourgogne Cuvée Oligocène, men när man 2017 introducerade den nya och lite snävare ursprungsbeteckningen Bourgogne Côte d’Or för att särskilja de regionala instegsvinerna i Côte de Beaune och Côte de Nuits från övriga Bourgogne Blanc ändrades såklart namnet. Vinet är dock detsamma och det är lika bra nu som då.
Cuvée Oligocène är en rätt speciell cuvée från nästan 35 år gamla stockar i den 0.75 hektar stora vingården Les Pellans, alldeles under premier cru Les Charmes i den södra delen av Meursault gränsande till Puligny-Montrachet där jorden består av en brunaktig kalksten. Det intressanta är att man också gör en syskonvin, Bourgogne Côte d’Or Cuvée de Forgets, som kommer från vingårdar i byns norra del. Trots att de två vinerna görs på samma sätt blir de olika och det är en unik duo av regionala bourgogner från samma producent och by.

Druvorna pressas långsamt i hela klasar och musten jäses sedan i 228 liter små ekfat, cirka 20 procent nya, och i dessa går vinet sedan igenom malolaktisk jäsning och lagring utan omdragning under tio till elva månader.
Doften är medelstor och något fet, försiktigt nyanserad av ekfaten och snarare jordigt komplext med ett djup som är större än i de allra flesta generiska vita bourgogner. Smaken är medelfyllig, också den något fet till texturen, och klassiskt frisk med en härlig längd. Bourgogne Côte d’Or Cuvée Oligocène har ett större djup än sitt syskonvin Cuvée de Forgets, och framför allt en mycket mer markerad mineralitet, samtidigt en komplexitet som faktiskt ligger på samma nivå som andra firmors villages eller till och med premier crus. Och sett ur den synvinkeln är vinet snarare billigt!

Vinet beställs online för trygg hemleverans, www.gassaswine.se

Direkt till vinerna: https://gassaswine.se/search.php?search_string=JAvillier