Vecka 49

2018 Château Pierre de Montignac

Château Pierre de Montignac, 149 kr, (nr. 2593), Médoc, Bordeaux, Frankrike
50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon och 5% Petit Verdot

”Bordeaux har blivit för dyrt”. Så har det låtit i två decennier i kölvattnet av att många nya marknader (framför allt asiatiska) på allvar började bli stora vinimportörer med följden att efterfrågan på kvalitetsviner ökade. Bordeaux var dock inte ensamt, vinerna från bland annat Champagne, Bourgogne, Piemonte och Kalifornien ökade också i pris mer än önskat. Men ligger det något i påståendet ovan? Till viss del gör det faktiskt det, men sanningen är egentligen att Bordeaux inte alls är så dyrt som det illavarslande ryktet säger. Tvärtom faktiskt, det går att hitta väldigt mycket bra och både rimligt och måttligt prissatta viner i Bordeaux.
Först och främst måste man förstå att Bordeaux med sina 109 857 hektar är den största regionen för kvalitetsviner i Frankrike. Bordeaux består av många underdistrikt, några mycket mer kända (och högre prissatta) än andra, och det finns närmare 10 000 producenter som gör vin i Bordeaux. Ytterst få av dessa producenter gör viner i högre prislägen och de allra flesta av dessa är de slott som klassificerades 1855 – för 166 år sedan!
Château Pierre de Montignac är inte ett av dessa slott, tvärtom ett slott som lever i skuggan, i alla fall sett till geografiskt läge och pris. Slottet och dess bara 25 hektar stora vingårdar ligger i området Médoc i den nordvästra delen av Bordeaux, ett område där det inte gjordes någon klassificering som lyfte vissa slott över andra. Som appellationen är Médoc 5 653 hektar stor (ungefär som hela Chablis) och de bästa slotten här fick med tiden en statusuppdatering till Cru Bourgeoise för att få den rättförtjänta äran av sin kvalitet. Idag finns det drygt 400 sådana slott i Bordeaux och Château Pierre de Montignac är ett av dessa.
Här producerar familjen Sallette sedan 1988 fina och trivsamt prissatta röda viner och enbart med druvor från sina egna vingårdar som har lerhaltiga grusjordar med visst inslag av kalksten. Ambitionen är hög, troligen högre än vad personer som yppar påstående ovan känner till, och odlingen har sedan 2019 börjat konverterats till ekologisk med siktet inställt på att bli certifierade till 2022.

Det här vinet är gjort med 50 procent Merlot, 45 procent Cabernet Sauvignon och fem procent av den mörka, parfymerade och ganska stadigt strukturerade Petit Verdot. De tre sorterna vinifieras separat (eftersom de mognar vid olika tillfällen) i ståltankar och vinerna får sedan mogna i 225 liter ekfat under 18 månader. Att vinets ursprung har fått tillägget Supérieur innebär att kraven för vinet är skärpta. I regel innebär det att man använder sig av sina bästa vingårdar eller äldsta stockar, att druvmognaden är något högre och ger ett vin med lite högre alkoholhalt (idag är just det inget problem) och att vinet har mognat minst tolv månader i ekfat.
I glaset hittar man alla doft- och smakmässiga nyanser som klassiska viner från Bordeaux ska bjuda på och även om vinet är lite mer blygsamt än många av sina betydligt högre prissatta släktingar i Bordeaux är det verkligen bra. Frukten är mörk som förväntat av både Merlot och Cabernet Sauvignon, mer elegant än kraftig, nyanser av ekfaten i form av cederträ finns (med tiden kommer det nog lite cigarr också) och man kan till och med skönja en fint jordig ton med drag åt grus och grafit. Smaken är medelfyllig, mjukt texturerad och elegant med finstilta men ändå inte blyga tanniner och med en fräschör som gör smaken lättgillad. Det är inget vin man måste lagra, men visst kan vinet ligga till sig mot större komplexitet i fem till kanske åtta år. Slå gärna upp vinet i karaff en kvart eller så för att finessen ska bli mer påtaglig och njut av det till medelkraftiga rätter av fågel eller kött med mer klassiskt elegant smakinriktning än kryddig och sötaktig.

Vi kör på med lite mer Bordeauxfakta när vi ändå håller på. Av 109 857 hektar stora vingårdarna är 89 procent planterat med blå sorter (två tredjedelar är Merlot och 20 procent Cabernet Sauvignon) och bara elva procent med Sauvignon Blanc, Sémillon och lite Muscadelle. Ser man till vinet var 84.5 procent rött, tio procent vitt, knappt 4.5 procent rosé och bara en procent sött.

Importör i Sverige är We & Wine, www.weandwine.se