Vecka 26

2018 Châteauneuf-du-Pape Le Miocène

Alain Jaume & fils / Domaine Grand Veneur, 299 kr, (nr. 2845), Rhône, Frankrike
70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvèdre och övriga sorter

Södra Rhônedalen hade en del problem med mjöldagg under 2018, dock inte på samma nivå som året dessförinnan. Resultatet var heller inte särskilt dramatiskt, annat än att skördevolymerna blev förhållandevis små, vilket gav fördelen att vinerna vann lite extra kraft. Tack och lov var sensommaren och framför allt september torr och under den perioden nådde druvorna en perfekt mognad utan några problem orsakade av torka eller sjukdomar.
I glaset märks det här med en fint mogen fruktighet med djup och en solig fruktvärme som tangerar en fin sötma i den rika, drygt medelfylliga kroppen som ramas in av en fint polerad tanninstruktur, en skön kryddighet och en inbjudande alkoholvärme mot slutet av smaken. Vinets ursprung går det knappast att ta miste på, det är ett skolboksmässigt vin med tydlig personlighet av huvuddruvan Grenache (70 procent av cuvéen) och med ett mer lågmält men ändå närvarande mörkfruktigt och läckert kryddigt inslag av Syrah och Mourvèdre.
Efter skörden har man gjort en sortering av druvorna, därefter har de avstjälkats fullt och krossats och varje druvsort har vinifierats för sig. Jäsningen har ägt rum i ståltankar med regelbunden pigeage (nerpressning av skalkrosset) som extraktionsmetod. Efter 18–20 dagars skalkontakt drogs vinet med Grenache över till ståltankar för lagring med minimal syrekontakt (eftersom Grenache är oxidationskänslig) för att ge ett druvrent och elegant vin, medan vinet av Syrah, Mourvèdre och de andra sorterna fick mogna i 228 liter stora ekfat som var två till tre år gamla.
Ett bra tips när man serverar viner från Châteauneuf-du-Pape och andra områden i soliga södra Frankrike, är att temperera dem till cirka 16–18 grader för att lyfta fräschören och dämpa lite av den värme som man kan uppleva i eftersmaken när alkoholhalten tangerar cirka 15 procent. För doftens skull är det också klokt att servera vinet i en typiskt rundad bourgognekupa, i en sådan får alla underbara rödfruktiga doftnyanser och den fina kryddigheten bättre förutsättningar att blomma ut.
Även om vinerna från Châteauneuf-du-Pape i mångt och mycket kan beskrivas som höstliga, är de alldeles utomordentligt passande till sommarens grillning. Lägg kyckling, fläskkött, lammkotletter och nötkött på grillen, smaksätt med grillad citron, olivolja och färskt kryddgrönt, gör något gott kryddsmör till (prova gärna klassikern Café de Paris!) och servera med grillade grönsaker med doft av vitlök och rosmarin. Det är precis den sortens mat som den här typen av vin stormtrivs med. Och vill man inte äta kött väljer man grillad vit fisk eller lax – tack vare vinets mjuka struktur reagerar vinet inte alls negativt på umamin i laxen.
Vinet är trots sina knappa tre år perfekt drickmoget redan nu, men vill man uppleva en större komplexitet i doft och smak kan några upp till sex års vidare lagring vara att rekommendera. För den som söker större mognad ligger den horisonten cirka tio till tolv år framåt i tiden.

Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape i snart 200 år. Deras egendom Domaine Grand Veneur har idag ungefär 80 hektar stora vingårdar som sedan 2012 är ekologiskt certifierade. Det här är bara ett av flera viner från Châteauneuf-du-Pape man gör och i toppen hittar man den enastående cuvéen Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes med en ovanligt hög andel Mourvèdre (cirka 40–45 procent). Därtill gör man utmärkta viner, både vita och röda, på nivån Côtes du Rhône från den 34 hektar stor vingården Les Champauvins som ligger alldeles intill Château de Beaucastel precis på gränsen till Châteauneuf-du-Pape. Läget gör att den här vingården delar precis samma klimat- och jordmässiga förutsättningar som vingårdarna i Châteauneuf-du-Pape.

Importör i Sverige är Hermansson & Co, www.hermanssonoco.se