Vecka 34

2018 Chenin Blanc Steen op Hout

Mulderbosch Vineyards, 89 kr, (nr. 2701), Western Cape, Sydafrika
100% Chenin Blanc

Låt inte det låga priset skrämma iväg dig, så brukar jag säga när jag hittar ett väldigt billigt vin som trots allt levererar karaktär och kvalitet. På något sätt verkar det vara lättare att göra anständiga vita viner i låg till måttlig prisklass än röda, troligen för att vita viner bygger på druvkaraktär och fräschör snarare än vinmakning och komplexitet och tanninhantering som de röda viner oftast kräver. Och fräschör är precis vad jag hittar här – den lite citronskalsfeta, lite sommarblommiga, kanske rent av gräsiga och läckert mandelnyanserade druvkaraktären. Såklart också renheten, den lätta men ändå något feta kroppen och den härligt friska syran. Det är inget stort vin, vad kan man vänta sig för fjuttiga 89 kronor. Gott är det och det räcker gott och väl.

Chenin Blanc är en fransk druvsort bördig i Loire där den ligger bakom både torra, halvtorra och söta viner som alltid kännetecknas av sin eleganta doft och smak och friska syra. I Sydafrika är Chenin Blanc den mest planterade druvsorten, av landets idag 93 021 hektar stora vingårdsareal är Chenin Blanc planterad på 17 209 hektar, vilket motsvarar 18.5 procent av landets vingård. I procent stämmer det överens med den betydelse som druvsorten har haft under 2000-talet. Innan Sydafrika slog igenom på den internationella marknaden i mitten av 1990-talet var arealen faktiskt ännu större.
Såvitt man vet kom Chenin Blanc till Sydafrika redan 1655, men dess ursprungliga namn förvrängdes av holländarna, som först förväxlade sorten med den spanska Listan men med stavningen La Stan, vilket senare blev De Steen och till slut Steen. Just Steen var det mest använda sydafrikanska namnet på Chenin Blanc under lång tid, därav namnet på det här vinet: Steen op Hout.

Mulderbosch Vineyards grundades 1989, fem år innan Sydafrikas gränser skulle öppnas efter handelssanktionerna mot landets apartheidpolitik. Även om man inte har en längre historia än 30 år kan man ändå räkna in firman bland de moderna pionjärerna. Man har idag 27 hektar stora vingårdar och har ett noga utarbetat program för miljöarbete och personalpolitik. Sådant är värt mycket idag. Även om Chenin Blanc alltid har varit en populär druvsort i vingårdarna, var det inte för kvalitetsviner den uppskattades. Istället var det billigt volymvin och brandy den användes till. När Mulderbosch började göra ett bra vin av den i mitten av 1990-talet var det således en djärv satsning. Men den slog väl ut.
Det här vinet görs uteslutande av Chenin Blanc som mestadels kommer från över 30 år gamla vingårdar i Stellenbosch och till 15 procent från området Darling, därav att man anger Western Cape som ursprung. Majoriteten av vinet har bara sett ståltankar för fräschörens skull, men omkring en fjärdedel av musten har jästs i ett till två år gamla franska ekfat för att ge vinet lite rikare munkänsla.

Det här vinet dricks svalt, gärna kring 10 grader snarare än kylskåpstemperatur så att vinets lite rikare nyanser får blomma ut. Man kan servera det som sällskapsvin, så lättpratat och lättdrucket är det, eller till lite mildare rätter av kokt och ugnsbakad fisk med klassisk vitvinssås, citronsmörsås, hollandaise eller kall sås med syrlig crèmefraiche som grund. Det fungerar lika väl till de vitvinskokta musslorna och till ostronen, även om det är ett mer fruktigt än mineraliskt vin. Och såklart blir det också ett trevligt vin till milda och krämiga vitmögelostar (som Brie, Camembert, Chaource och Brillat-Savarin) och getostar.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se