Vecka 29

2018 Chinon Les Pansées de Pallus

Domaine de Pallus, 279 kr, (nr. Beställs online för hemleverans), Loire, Frankrike
100% Cabernet Franc

Med en sträckning på cirka 800 kilometer över 14 departement från appellationen Sancerre i inlandet i öster till Muscadet Sèvre et Maine vid Atlantkusten i väster är Loire Frankrikes längsta vindistrikt. Tittar man däremot på vinodlingen är Loire med sina 57 400 hektar bara landets tredje största vinregion, passerad av först Bordeaux och därefter Rhône. Omkring 6 700 vinodlare (alla dessa buteljerar dock inte vin) och 250 négociants (som i tillägg till egna vingårdar också köper druvor och viner för sin produktion) och faktiskt bara 16 kooperativ producerar årligen omkring motsvarande 320 miljoner flaskor vin. Vinet från de 51 appellationerna produceras av 24 olika druvsorter med de gröna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Melon de Bourgogne (Muscadet) och de blå Cabernet Franc och till liten Pinot Noir som de mest kända. Med 41 procent är det vita vinet det allra viktigaste i regionen och rosévinet med knappt en fjärdedel det näst viktigaste – men den här veckans vin är rött och det röda vinet i Loire står för cirka 21 procent av allt vin som görs.

Vi tar oss till Chinon i underregionen Touraine i centrala Loire, som tillsammans med Bourgueil är de två viktigaste och bästa appellationerna för Cabernet Franc. Chinon fick sin status som appellation redan 1937 och har idag omkring 2 500 hektar stora vinodlingar. Det är så gott som en renodlad rödvinsappellation, bara två procent av vinet är rosé eller vitt. Den enda tillåtna druvsorten för det röda vinet och rosévinet är just Cabernet Franc och den växer på flackland och sluttning på mellan ungefär 40 och upp emot 100 meters höjd. Jordarna varierar i det lilla området, men består huvudsakligen av krita som på de högre belägna vingårdarna täcks av sand, flinta och lera. I området finns det närmare 200 vinodlare och Domaine de Pallus är en av de verkligt bra.
Firman grundades av Josep Moron som 1882 arrenderade och sju år senare köpte Domaine de Pallus. Det var dock först 1969 som man började buteljera och saluföra sitt vin själv – innan dess såldes druvor och vin i bulk till négociants. Sedan 2005 drivs firman i femte generation av Bertrand Sourdais och han började 2009 att arbeta helt ekologiskt, numera också biodynamiskt, och har utvecklat både kvaliteten som sådan och vinutbudet med ett par exklusivare buteljeringar. Idag har man tolv hektar stora vingårdar som uteslutande är belägna på de sluttningar som räknas som de allra bästa i appellationen. Även om man inte någon officiell klassificering i Chinon brukar vingårdarna just här omtalas som premier crus eller grand crus.

Vinet Chinon Les Pensées de Pallus tillverkas med Cabernet Franc från flera små vingårdslotter på mitten av den finaste sluttningen. De senaste tio åren har Bertrand beskurit rankorna till så små skördeuttag som 30–35 hektoliter per för att höja kvaliteten och djupet i vinerna. Musten är jäst med den naturliga jästen i cementtankar och vinet har sedan dragits över till neutrala (äldre) 228 liter stora ekfat från Bourgogne för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader. Därefter har blandning skett och ytterligare sex månaders lagring i cementtankar så att vin har kunnat buteljeras utan klarning eller filtrering.
Redan en första snabb blick på vinet säger att vi kan vänta oss ett vin med intensitet, färgen är tät med en fin ungdomlig purpurnyans. Men det är doften som förför, den härliga parfymen som utan omsvep talar om att vi har Cabernet Franc i glaset – tonerna av mörka vinbär, den svala gräsigheten, nyanserna av cederträ och lite grafit som är precis alla parametrar som ett skolboksmässigt vin av den här sorten ska ha. Och det finns en renhet, en intensitet utan att vinet är kraftigt och en underbar balans som också vittnar om vilken hög kvalitetsnivå vi befinner oss på. Smaken är medelfyllig med samma fina aromprofil, härligt uppfriskande och intensiv och lättsam på samma gång, elegant strukturerad med fina tanniner och med en eftersmak som både sitter fint samman och är kvardröjande – och ljuvlig.
Det är ett vin att njuta av redan idag, något som faktiskt inte rör alla viner från Chinon och Bourgueil som kan upplevas lite snipiga som unga och därför behöver tid på sig. Slå gärna upp vinet i karaff åtminstone en kvart innan servering för att börja frigöra hela doftregistret och servera helst vinet något svalt (16–18 grader) för största möjliga finess.
Maten bör vara medelkraftig som mest, oavsett det är smörstekt eller grillad fisk eller om det är kyckling, lamm eller nötkött, och tillbehören får gärna spela på lite klorofyll i form av färska örter som dragon, körvel och persilja, olika typer av sallatsblad, grön sparris eller andra gröna grönsaker (det gröna för att på ett fint sätt spegla vinets gräsiga aromer), men se till att alla dessa tillbehör är antingen tillagade och smaksatta med salt och mild syra samt något fett (smör eller fin olivolja) eller om det är blad och örter bara smaksatt, för att runda av allt som kan upplevas bittert. Se också till att en eventuell sås till har en fin avvägd syra som möter upp vinets syra. Och vill du lagra vinet mot större mognad, har du om tid på dig – den här typen av vin brukar kunna leva väl i minst 20 år.

Ett stalltips är att köpa sex flaskor och dricka en eller två nu och spara de andra till fem, tio och kanske 15 års ålder.
Importören har också ett par andra viner från den här utmärkta domänen, som deras lite enklare Chinon Cabernet Franc (189 kr) och de exklusivare Chinon La Croix Boisée (559 kr) och Chinon La Rougerie (889 kr), dessutom det vita Chinon Le Coq de Pallus (349 kr) som görs med Chenin Blanc.

Importör i Sverige är Fine Wine Service, www.finewineservice.se