Vecka 44

2018 Côtes-du-Rhône Belleruche

M Chapoutier, 119 kr, (nr. 75764), Rhône, Frankrike
60% Grenache och 40% Syrah

Ett vin från södra Rhônedalen ska ha en solmogen bärfruktig doft och en viss kryddighet och smaken vara skönt fyllig med fina tanniner. Tonen av vildhallonen och lakritsrot från druvan Grenache, pepprighet från Syrah, den sydfranska kryddigheten från det omgivande örtlandskapet och den lätt värmande alkoholen mot sluten av smaken. Det är precis det man hittar i det här vinet. Hade det här varit ett vin från Châteauneuf-du-Pape, Gigondas eller någon annan av de bättre appellationerna i södra Rhône hade man såklart haft ett större uttryck av allt det nämnda, men å andra sidan hade vinet då kostat minst dubbelt eller till och med tre gånger så mycket. Även om det här vinet görs i en volym av ungefär en miljon flaskor om året och bara kostar 119 kronor har precis det man vill ha om än i lite mer försiktig mängd. Man kan lugnt säga att det är närmast fyndmässigt.

Côtes-du-Rhône är instegsnivån för vinerna i Rhônedalen och så gott som allt vin i den kategorin kommer från vingårdar i den södra delen av regionen. I just det här fallet har druvorna, ungefär 60 procent Grenache och 40 procent Syrah, tagits från vingårdar i de fyra departementen Drôme, Vaucluse, Gard och Ardèche och tack vare olikheterna i regionalt klimat och jordar, både lera, kalkatenslera och alluviala jordar, har vinet fått ett utmärkt balans av rondör, spänst och mineralitet. Väl inne i vineriet låter man avstjälka hela skörden, för Grenache är det annars brukligt här i Rhônedalen att låta åtminstone en liten del av druvklasarna vara intakta med sina stjälkar, och både jäsningen med sina 15 dagars skalkontakt och den efterföljande sex månader långa lagringen äger rum i cementtankar och ståltankar. Det är ett vanligt förfarande med framför allt Grenache och i allmänhet också för vinerna i kategorin Côtes-du-Rhône.

Michel Chapoutier är en välkänd figur i Rhône, en ambitiös och kvalitetsdriven vinmakare som redan på 1990-talet gick i bräschen för biodynamisk vinodling och så kallades sélection parcellaires, vingårdsbetecknade toppviner. Han har sedan dess intagit en självklar plats i toppen bland franska vinproducenter, men det är inte bara exklusiva dyrgripar som lämnar hans vinkällare i Tain l’Hermitage i norra Rhône, samlingen av viner till försiktigare priser är faktiskt stor. Det gör honom till en framgångsrik vigneron i alla prislägen.
Det här vinet dricks med fördel kring cirka 18 grader och det kan gärna slås upp i karaff en kort stund innan servering eftersom det då växer lite i frukt och djup. Drick det som det är, som husets vin när du vill ha ett gott och mustigt men inte kraftigt vin, till höstens rätter av kött och rätter där rotsaker eller svamp har en framträdande plats och rent allmänt till charkuterier och ostar. Det är inget vin att spara, även om det säkert klarar av ett par år i vinkällaren.
Har du hängt med på Vinlegender hela året, minns du säkert att jag körde 2017 Côtes-du-Rhône Belleruche som Veckan Vin redan i våras, men med tanke på hur gott och billigt det här vinet är kunde jag inte låta bli att köra också årgång 2018 som Veckans Vin.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se