Vecka 19

2018 Crémant de Limoux Cuvée Eugénie

Maison Antech, 149 kr, (nr. 71731), Limoux, Occiaine, Frankrike
70% Chardonnay, 20% Chenin Blanc, 10% Mauzauc Blanc

Glöm alla eventuella fördomar om att det ner mot Medelhavet skulle vara för varmt för att odla druvor till eleganta viner och friska mousserande viner. I 150 år har man ju gjort cava i trakten kring Barcelona i Spanien och det har ju gått bra. Men det är faktiskt snart 500 år sedan som man började göra mousserande viner i Limoux i sydvästra Frankrike. Året var 1531 när benediktinmunkar vid Abbaye de Saint-Hilaire började tillverka vin på ett nytt sätt genom att istället för i träfat börja jäsa sitt vita vin direkt i glasflaskorna. Resultatet blev fullgott och elegant, men man fick såklart jäsningens kolsyra kvar i vinet. Numera är det vida känt och dokumentera att Limoux var över hundra år före Champagne med att producera mousserande viner och det var just här som det flaskjästa mousserande vinet uppfanns.
Och distriktet är Limoux som ligger knappt tre mil rakt söder om Carcassonne och bara ungefär 60 kilometer från Medelhavet. Nog finns här god solvärme i det idag 1 800 hektar stora vinområdet, där vingårdarna huvudsakligen ligger på 200 till 400 meters höjd, men tack vare omgivande berg och läget vid foten av Pyrenéerna skyddas vingårdarna från den högsta värmen och dessutom rasar det ner kall luft från bergen om nätterna. I de kalkstensrika och magra jordarna är förutsättningarna idealiska för produktion av eleganta och även syrafriska vita viner.

Man gör fem olika typer av viner i appellationen Limoux. Utöver lite vanligt vitt och rött bordsvin är man såklart mest kända för sina mousserande viner. Det vin som buteljeras som Blanquette de Limoux och det lite mer hantverksmässiga och kolsyrerika Blanquette Méthode Ancestrale, är både mousserande viner gjorda med en andra jäsning i flaskan och med den lokala druvsorten Mauzac som minst 90 procent av innehållet. Resten får vara Chenin Blanc och Chardonnay. Vinet Crémant de Limoux görs också av de tre druvorna, men som mest med 20 procent Mauzac Blanc i blandningen. Det här vinet domineras av Chardonnay och efter den andra jäsningen i flaskan har det mognat under 18 månader på sin jästfällning innan dégorgering och en tillsats på försiktiga åtta gram dosage per liter.
Maison Antech är en anrik familjeägd firma i Limoux och den drivs i sjätte generation av Françoise Antech-Gazeau. Redan i början av 1900-talet stack man ut för sina viner och nästan lika mycket för att man hade en av traktens första kvinnliga vinmakare, Eugénie. I och med att Edmond Antech gifte in i sig i familjen ändrades namnet till Antech år 1933. Liksom sina föregångare är Françoise ambitiös och har alltid siktet inställt på kvalitet. Deras 72 hektar stora vingårdar skördas alltid för hand, vilket medger en bättre kontroll på sorteringen av druvorna. En detalj man är strikt med är låga skördeuttag, aldrig mer än cirka 50 hektoliter per hektar. Det är mycket lägre än i genomsnitt här och det förklarar vinernas fina intensitet.
Rent spontant hade man på doften kunnat tro att det var en champagne eller en crémant från Bourgogne, friskheten i frukten och elegansen finns där, till och med en hel del av den kalkaromatiska jordigheten om än inte lika kritigt stram som i Champagne. Men det är rent och det är snyggt och det är väldigt välgjort utan någon som helst känsla av att vinet kommer från soligare breddgrader. Smaken likaså, ungdomligt frisk och elegant med en fin frukt och helt torr smak och möjligen mer fruktig än mineraliskt komplex. Men kvaliteten och karaktären och priset – vilken underbar trio. Drick vinet nu vid cirka tio grader och gärna i ett champagneglas med något rundad kupa för att förhöja doften lite mer.

Importör i Sverige är Provinum, www.provinum.se