Vecka 05

2018 El Hombre Bala

Uvas Felices / Commando G, 199 kr, (nr. 94332), Vinos de Madrid, Spanien
98% Garnacha och 2% Cariñena

Vinos de Madrid är en av Spaniens 94 appellationer. Av de omkring 12 000 hektar stora vinodlingarna som finns kring Madrid ingår nära 8 900 hektar i det område som har status som DOP, det skyddade ursprungsområdet. Vinodlingen ligger i de fyra subzonerna Arganda, El Molar, Navalcarnero och San Martín de Valdeiglesias. Merparten av appellationen är egentligen inte särskilt märkvärdig, men området i väst, som reser sig från stadens ungefär 500 meters altitud upp från 650 till över 1 100 meters höjd är i allra högsta grad ett högintressant område. Det är här vi hittar de finaste vinerna – och denna veckas vin.
Västra Vinos de Madrid spänner över bergsryggen Sierra de Gredos där vingårdarna ligger utspridda på sluttningar med skiftande exponering, på platåer och i små dalgångar på hög höjd. Jordarna består till stor del av vittrad sandsten och kalksten, på sina håll med inslag av skiffer och vittrade urbergsjordar, och trots att läget är kontinentalt (mitt i landet) når svalkande Atlantvindar från väst hela vägen in till de högst belägna vingårdarna. Det är till och med så att nederbörden här i väst är betydligt större än den i regionens inre östra del, ungefär 900 millimeter per år mot mellan 450 och 700.
Tack vare vingårdarnas altitud har man ett förhållandevis svalt klimat och det har lett till att en stor del av vingårdarna är planterade med gröna druvsorter som Albillo (som kan ge fantastiska, nästan bourgogneliknande viner), Malvar och den syrafriska Viura. De röda vinerna står för ungefär en tredjedel av produktionen och Garnacha är den ledande sorten. Till skillnad från varmare vinområden som Priorat och Côtes du Rhône får garnachavinerna här en betydligt större fräschör och högre syra än i nästan någon annan vinregion och det gör Vinos de Madrid till ett ganska unikt distrikt.

Commando G är en ung producent, grundad 2008 av vännerna Fernando García från Bodegas Marañones och Daniel Jiménez-Landi från Bodegas Jimenez-Landi (och på den tiden även Marc Isart från Bodegas Bernabeleva) som är några av de bästa producenterna i regionen. Ambitionen med den nya firman var att satsa fullt ut på Garnacha från högt belägna gamla vingårdar som sköts antingen ekologiskt eller biodynamisk. Flera av vingårdarna ligger väldigt ensligt och är i de flesta fall små och produktionen av varje enskilt vin är därför liten.
De är också de som ligger bakom det här vinet, som har gjorts i samarbete med Quim Vila som producerar och levererar förstklassiga viner och råvaror till prima restauranger och andra samarbetspartners. Under etiketten Uvas Felices producerar Quim småskaligt gjorda premiumviner i flera spanska vindistrikt.

Vinet görs uteslutande med Garnacha, samma druvsort som i Frankrike heter Grenache, från små ekologiskt skötta vingårdslotter med 40 till 90 år gamla knotiga stockar som växer i vittrad granitjord på hög höjd utanför byn Cadalso de los Vidrios. På traditionellt vis jäses druvorna i hela klasar med stjälkarna kvar, med den naturliga jästen i öppna ektankar. Precis så som man gjorde viner förr i tiden. Vinet har sedan fått mogna i huvudsakligen äldre franska ekfat under 14 månaders tid och buteljerades utan klarning eller filtrering. Alkoholhalten har landat på 14.5 procent, vilket är högst naturligt för Grenache som sällan når full fenolisk mognad och ger verkligt goda viner vid tidigare skörd.
Frukten är på druvtypiskt manér såklart generös, kombinerat mörkröd och djup med en friskare röd diskant (tack vare det höga, svalare läget) och en fint jordig och kryddig känsla som ökar det komplexa. Smaken är medelfyllig, skönt mjuk till texturen med en hallonsötma som förför och en försiktig beska och kryddighet från stjälkarna som skapar ett visst motstånd. Tanninerna är annars snälla, precis som syran som är mild.
Vinet vinner lite finess och rundas av något med en stunds luftning och allra godast är vinet när det serveras vid ungefär 16 grader i en typisk bourgognekupa för att ytterligare lyfta fräschören. Det är ett vin att dricka nu och de kommande fem sex åren, egentligen inte sparar det särskilt mycket längre än så.
I tillägg som allt som redan har noterats, kan tilläggas att det är ett ruskigt lättgillat, bra och typiskt vin för en ganska försiktig penning. Köp ett gäng, och njut!

Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se