Vecka 39

2018 Finca Negre Reserva Especial

Miguel Torres Chile, 119 kr, (nr. 2704), Valle de Colchagua, Chile
55% Carmenère, 35% Cabernet Sauvignon och 10% Syrah

En första doft på vinet säger en hel del – den intensiva frukten, vinbärsaromerna, en svag gräsighet med nyans av röd paprika. Inte särskilt komplext, men omedelbart och inbjudande. Allt det här tyder på en plats och minst två druvsorter. Det solmättade men samtidigt svala vinlandet Chile tack vare den saftiga intensiteten, den tydliga vinbärstonen lovar Cabernet Sauvignon och det gräsiga och paprikanyansen avslöjar Carmenère. Dessutom finns det en liten kryddig nyans av lakritsrot som man gärna kan koppla till Syrah. Så sluts cirkeln och allt känns logiskt. Det här är Finca Negre Reserva Especial från Miguel Torres.

Chile är ett intressant vinland som trots snart 500 års vinodling är ett vinland i ständig förändring mot både högre kvalitet och större finess. Att Miguel Torres valde att etablera sig i Chile blev något av en vändpunkt för landets vinindustri. Året var 1979 och ytterst få om ens något internationellt företag hade fram till dess vågat investera i Chile på grund av den dåvarande diktatorn Pinochets regim.
”Men min far menade att om vi hade klarat oss under den spanska diktatorn Francos regim i närmare 40 år, borde vi också klara av att hantera situationen i Pinochets Chile”, berättade Miguel Torres en gång.
En av de detaljer som Miguel Torres skulle ändra på, och som blev början på det stora lyftet i Chile, var att han direkt installerade jästankar i rostfritt stål för att ge vinerna en renare doft och smak. Dessutom slängde han ut alla gamla fat, som på den tiden i stort sett uteslutande var gjorda av det inhemska träslaget raulí, och ersatte dem med franska ekfat.

Carmenère är en av de klassiska druvsorterna i Bordeaux, där den kallades Grande Vidure, men vid tiden för vinlusen i slutet av 1800-talet försvann den i stort sett helt från Bordeaux. Däremot hade den kommit till Chile med den stora franska vintrenden ett par årtionden tidigare och där planterades den i tron att det var Merlot. När den franska professorn i vitikultur Michel Boursiquot besökte Chile 1992 och upptäckte att den Merlot som fanns i landets vingårdar var två olika druvsorter än en. Han tog med sig sticklingar tillbaka till Frankrike och studerade dem och upptäckte att många av sticklingarna i själva verket var Carmenère. År 1994 deklarerade man druvsorten som Carmenère i Chile, men det var först år 1998 som man kunde buteljera vinet som Carmenère. Sedan 2002 får den inte längre kallas annat än Carmenère. Tack vare upptäckten lärde man sig skilja på de två sorterna och den senare mognande Carmenère blev därmed skördad vid perfekt mognad. Det förklarar varför de omogna nyanser av grön paprika idag sällan finns i dagens viner av Carmenère.

I det här vinet är det mogen frukt som gäller och vinet är riktigt trevligt. Det får gärna slås upp i karaff en kort stund innan servering, de gör att lite mer elegant nyanser än bara den pur rena frukten träder fram. Det är tack vare fruktigheten, den silkiga strukturen och den fina syran ett vin som mycket väl passar som sällskapsvin, men det är såklart också ett utmärkt vin till medelkraftiga rätter av fågel och kött. Ett kul sätt att spegla vinets lite gräsiga nyanser är att vända ner massor av finskuren persilja i exempelvis köttfärssåsen, rödvinssåsen eller svamp- eller grönsaksfräset som tillbehör till köttet. Servera vinet vid cirka 18 grader.
En liten bonus är att det här vinet är synnerligen försiktigt prissatt.

Importör i Sverige är The Wine and Spirit Collective, www.twscolletive.se