Vecka 17

2018 Kanonkop Paul Sauer

Kanonkop Wine Estate, 399 kr, (nr. 95166), Stellenbosch, Sydafrika
70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc och 15% Merlot

Paul Sauer var den andra ägaren till egendomen Kanonkop Wine Estate, som ligger i Stellenbosch och grundades 1973. När man gjorde just det här vinet första gången 1981 var det faktiskt den tredje bordeauxblenden som hade gjorts i Sydafrika. På sitt sätt är det därför ett historiskt vin i Sydafrika. I årgång 2018 är vinet gjort enligt den mer genomsnittliga idén med cirka 70 procent Cabernet Sauvignon och resten lika delar Cabernet Franc och Merlot och druvorna har skördats manuellt från omkring 30 år gamla stockar i firmans egna vingårdar.
Vinet har efter jäsning dragits över till 225 liter stora franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under 24 månader med omdragning var sjätte månad för att avskilja fällningen och tillföra lite syre under själva omdragningen. Idén med druvblandning och lagring känns igen från väldigt många förstklassiga viner från både Bordeaux och andra högsatsande egendomen världen över där man sätter Cabernet Sauvignon i första rummet.
Ett normalår kan man göra omkring 40 000 flaskor (plus minus några tusen) av det här vinet, medan man av sitt mer eller mindre druvrena Kanonkop Cabernet Sauvignon snarare gör 70 000 till 75 000 flaskor årligen.

Den 140 hektar stora egendomen drivs idag i fjärde generation och har omkring 95 hektar egna vingårdar. Fokus ligger på Pinotage, som täcker hälften av vingårdsarealen och ger ett av landets allra bästa viner av denna lokala men ibland något ifrågasatta druvsort. Cabernet Sauvignon är med cirka 35 procent av arealen den näst viktigaste druvsorten. Därtill hittar man Cabernet Franc och Merlot på ungefär 7.15 hektar vardera.
Vingårdarna ligger på mellan 60 och 120 meters höjd, merparten av dem med sval sydvästlig exponering och jordarna består framför allt av en lerhaltig vittrad granit.
”Fördelen med den här jordtypen är att den mättas av vatten under regnperioden på vintern, men torkar ut under den varma sommaren, då ingen nederbörd faller, därför brukar vi behöva bevattna vingårdarna lite under sensommaren”, berättar vinmakaren Abrie Beeslaar.

Om man kikar på ranking av årgångar i Stellenbosch noterar man 2003, 2005, 2009 och 2015 som de allra bästa årgångarna de senaste två decennierna, med 2018 som strax över medel mot god. Att rangordna hela årgångar och jämföra dem mot varandra är verkligen inte lätt, eller ens fullt ut relevant. Det finns alldeles för många aspekter på vad som gör en årgång bra och väldigt ofta måste man väga in sådana saker som de exakta vingårdslägena, vilken druvsort det rör sig om och vem som har odlat och gjort vinet.
När man slår upp 2018 Paul Sauer i glaset möts man av en väldigt fin mörfruktig och elegant doft där kraften är mer balanserad än den kan vara i prestigetappningar från många andra förstklassiga firmor. Det typiska uttrycket av Cabernet Sauvignon finns här med sina mörka bärtoner och samtidigt försiktiga gräsighet och ekfatskaraktären är stilfullt integrerad. Om man vill göra en jämförelse med Bordeaux – och det görs ofta med viner gjorda med den här druvblandningen – får man nog ändå säga att frukten är en liten aning mer yppigt fruktig och att man inte har precis samma bläckighet och blyertsnyans. I alla fall inte ännu – men tids nog (omkring tio år från idag) kommer nog också den biten till det här vinet.
Smaken är medelfyllig och härligt fruktig, absolut ren och snyggt texturerad med en god syra och stilfullt polerade tanniner. Det är verkligen en underbar årgång av det här vinet, faktiskt en av de finare jag har provat av det – just för att det är så vansinnigt fint balanserad.
Dricks vinet nu kan det gärna få en kort stunds luftning och gärna en maträtt (fågel, kött, vilt) som är medelkraftig och för allra finast kombination med något liten detalj eller smakbalans som bygger på fett och sälta för att fånga den sista lilla detaljen av tanniner. Vill man lagra det är minst 15 men snarare 20 år inga konstigheter.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se