Vecka 46

2018 Limited Release Chardonnay Poseidon Vineyard

Black Stallion Winery, 549 kr, (nr. 75362), Los Carneros, Napa Valley, Kalifornien, USA
100% Chardonnay

Har du druckit kaliforniska chardonnay- och cabernetviner har du troligen stött på storsäljarna från Black Stallion Winery i Napa Valley. Båda vinerna förenar amerikansk typicitet med priser som är betydligt mer måttliga än vad amerikanska viner brukar ha.
När man åker genom Napa Valleys östra del passerar man söder om Stags Leap District ett stort stenvineri med en staty av en stegrande svart hingst. Det är Black Stallion Winery. Det här inget historiskt vineri, egendomen som sådan har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1900-talet och då hette den Silverado Horseman’s Center och hyste ett stall för 36 hästar och en utomhusarena för 3 000 åskådare. Men det var långt innan det byggdes ett vineri här.
Som vinfirma är Black Stallion Winery ung, grundad så sent som 2004 med ett vineri som stod färdigt först 2007. Firman drevs då i liten skala med en produktion på mellan 3 000 och 4 000 lådor om året fram till 2010 då familjen Indelicato (som äger jättefirman Delicato Family Wines) köpte den. För att möta den nya ägarens ambitioner fick man bygga till och renovera vineriet till en mer modern standard. Utöver stora jäshallar med tankar av stål, ek och cement och ett par lagringshallar som rymmer över 3 000 ekfat har man också ett besökscenter. Idag gör man omkring 600 000 flaskor årligen av druvor från egna vingårdar och från kontrakterade odlare.
Serien Limited Release, som introducerades 2011, är precis som den låter en serie viner som görs i mycket mindre skala än de välkända storsäljarna och de bjuder på större bredd, mer definition och högre kvalitet – och såklart lite större prislappar. Hemma i Kalifornien hittar man hela serien, som består av Pinot Noir från svala Los Carneros (omkring 50 dollar), Syrah från Napa Valley (också 50 dollar), Tempranillo från varma Calistoga i norra Napa Valley (50 dollar), en högre kvalitet Napa Valley Cabernet Sauvignon (60 dollar) och Cabernet Sauvignon från bergsområdet Atlas Peak (90 dollar), dessutom ett par vita viner med Sauvignon Blanc, Albariño och en ofiltrerad och något komplex Napa Valley Unfiltered Chardonnay (40 dollar). Och såklart veckans vin, ett druvrent vin gjort med Chardonnay från den svala Poseidon Vineyard som ligger nere i den sydligaste, mest vattennära och kallaste delen av Los Carneros i södra Napa Valley. Här är klimatet betydligt tydligt svalare än i resten av Napa Valley och det definieras mycket av vindar och dimmor som kvälls- och nattetid drar in från havsviken San Pablo Bay. Vingården planterades för drygt 20 år sedan av en ungersk familj och Black Stallion Winery har kontrakt att köpa hälften av deras druvor,
Vinet är jäst i 228 liter stora franska och ungerska fat (bara åtta procent, det är i grund och botten samma typ av ek och ger ingen doft- eller smakskillnad mot fransk ek), vilka till den här årgången var knappt hälften nya och resten ett till ett par år äldre och därmed lite mindre karaktärsfullt. Efter åtta månaders lagring med viss bâtonnage (att röra upp jästfällningen för att berika vinets doft, smak och textur) buteljerades vinet efter en lätt filtrering. I sitt färdiga skick har det 14.5 procent alkohol, men en uppfriskande syra på 5.8 gram per liter vilket faktiskt är lite högre än i genomsnittliga viner från Chablis.
I glaset hittar vi en vin som i många avseenden är ett tydlig uppgradering från firmans vanliga Napa Valley Chardonnay. Även om frukten är ganska rik och på så sätt typiskt kalifornisk, finns det en annan friskhet i känslan och dessutom är ekfaten mer subtila (jodå, de finns där med en lätt kryddighet!) och finare integrerade i fruktkroppen än i det billigare chardonnayvinet. Smakmässigt är det ett medelfylligt vin med viss fetma och mild smörighet och just en så fint uppfriskande syra som det tekniska protokollet visar.
Det är ett vin att servera kring tio grader, då ligger balansen mellan frukt, fat och fräschör som bäst. Ska flaskan gå åt under middagen kan man gärna slå upp vinet i karaff för en kort stunds luftning. Sedvanliga rätter till klassiska chardonnayviner rekommenderas, stekt och grillad fisk eller skaldjur samt ljusare kyckling- eller kötträtter är kloka grundval, därtill såser med smör eller grädde för att möta upp vinets krämiga textur, men också med en syrafrisk smaksättning av vin eller citronsaft för att matcha syran. Och såklart passar vinet också till medelkraftiga ostar, gärna lagrade hårdostar. Även om det kan sparas några år, är det inget vin som vinner på lagring mer än tre fyra år.

Importör i Sverige är Ward Wines, www.wardwines.se