Vecka 40

2018 Lytton Estate Petite Sirah

Ridge Vineyards, 395 kr, (nr. 92935), Sonoma County, Kalifornien, USA
97% Petite Sirah och 3% Zinfandel

Petite Sirah lär ha kommit till Kalifornien redan 1884 och då tillsammans med andra franska druvsorter men då i tron att det var Syrah man hade fått. De första planteringarna skedde i en vingård i utkanten av San José, senare till större del i Contra Costa innanför den stora havsviken vid San Francisco. I många vingårdar skulle den här sorten samplanteras med Zinfandel och otaliga andra sorter i så kallade field blends och därmed närmast försvinna i mängden av sorter, samtidigt bidra med färg, kraft och struktur i de viner den ingick i.
Precis som Zinfandel har Petite Sirah blivit en druvsort som mer eller mindre kan sägas vara typisk för Kalifornien. Det är också i Kalifornien som merparten av världens odlingar av Petite Sirah finns, trots att den sedan slutet av 1970-talet har varit på kraftig neråtgång. För drygt 40 år sedan fanns det ungefär 5 600 hektar av den, allra mest i Central Valley där den användes till billigt bulkvin, men också i just field blends i vingårdar i Napa Valley, Sonoma och Paso Robles. Till mitten av 1980-talet hade arealen sjunkit till 2 025 hektar, för att tio år senare vara nere på endast 1 090 hektar. Då var det bara ett 60-tal vinerier i Kalifornien som producerade druvrena viner av Petite Sirah. Sedan dess har arealen ökat markant, till ungefär 2 200 hektar till år 2005 och 4 114 hektar idag. Av det hittar man 1 220 hektar i den stora varma San Joaquin Valley, 688 hektar i Paso Robles och 441 hektar i Sacramento uppe i bergen i Sierra Foothills. I Sonoma hittar man bara 263 hektar, framför allt beläget i de varma appellationerna Dry Creek Valley, Alexander Valley och Sonoma Valley.

Petite Sirah är en naturlig korsning som upptäcktes av druvutvecklaren François Durif i hans experimentvingård i Languedoc, där man mellan lotterna med Syrah och Peloursin upptäckte en druvsort som visade sig vara just en korsning mellan de två sorterna. Någon succé skulle det inte bli för den nya druvsorten i hemlandet, men under namnet Durif tog den sig ut i världen till Australien och även till Kalifornien där den fick namnet Petite Sirah. Det skulle dock dröja innan den fick stå på egna ben, först i slutet av 1960-talet skulle Concannon Vineyards i Livermore Valley buteljera de första druvrena vinet med Petite Sirah. På 1970-talet kom det flera viner, både från Stags Leap Winery och Inglenook i Napa Valley – och från Ridge Vineyards som hade börjat köpa Petite Sirah från York Creek Vineyards i Napa Valley.

Ridge Vineyards är en av de mest klassiska firmorna i Kalifornien. Allra mest känd har man blivit för sitt fantastiskt lagringsdugliga cabernetvin Montebello från magert steniga och svala vingårdar högt upp i Santa Cruz Mountains, men under mer en ett halvsekel också för viner med främst Zinfandel från norra Sonoma County. Det är från det senare området som Lytton Estate Petite Sirah kommer. Det är nu 30 år sedan Ridge Vineyards köpte den 86 hektar stora egendomen Lytton Springs i Dry Creek Valley som har en 52.65 hektar stor vingård som planterades 1900 till 1905 med framför allt Zinfandel, men också med en betydande mängd Petite Sirah och Alicante Bouschet Alicante Bouschet. Dessutom hittar man ett flertal andra druvsorter som är inplanterat till en field blend, däribland Grenache, Mataro (Mourvèdre), Grand Noir och de gröna Palomino, Burger och Grenache Blanc. På senare tid, 1997 och 2008, har man låtit plantera om en del stockar i den här vingården och man gör flera viner härifrån – detta just med Petite Sirah som huvudattraktion.

Att Petite Sirah är en potent och allt annat är försiktig druvsort märks tydlig i det här vinet. Färgen är djupt purpur och tät och doften är stor och generöst fruktig med generösa toner av mörka bär (björnbär, blåbär och körsbär) och med en liten violliknande nyans som skänker viss elegans i kraften. Ett uns av ekfaten (15 månader i 225 liter stora amerikanska fat, 15 procent nya och resten ett till fem år gamla) noteras i form av en vaniljsötma och i smaken en viss tanninstruktur. För övrigt är det medelfylliga och rikt fruktiga vinet tydligt men ändå fint strukturerat och på hustypiskt vis måttligt i alkoholen, cirka 13.5 procent. Om Petite Sirah ibland kan upplevas som lite rustikt, är det här snarare ett mycket välgjort och modernt stilfullt exempel på vad druvsorten förmår att prestera.
Dricks vinet nu och de kommande få åren kan det gärna få en stunds luftning i karaff och det bör serveras vid cirka 18 grader till ungefär samma typ av mat som bra Zinfandel och Syrah. Vill man lagra det kan man lugnt och ledigt räkna med ett utmärkt liv under de kommande 15 åren, eller mer.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se