Vecka 31

2018 Malbec

Achaval-Ferrer, 189 kr, (nr. 93005), Mendoza, Argentina
100% Malbec

Malbec kan ge ganska kraftiga och rustika viner, täta i frukten och stinna av tanniner. I den tunna luften högt uppe i Mendoza blir vinerna sällan så, istället vinner vinerna finess och även rödfruktiga aromatiska nyanser rent doftmässigt. Tack vare att skalen mognar på ett annat och bättre sätt än på de gör i något annat vinodlingsområde i världen och därmed blir tanninerna förunderligt lena. Precis så uppfattas det här trevliga vinet, som i tillägg till den yppiga och nästan lite generöst solsöta frukten bjuder på en viss jordighet och finstilta ceder- och tobaksnyanser från ekfaten. Smaken är snarare medelfyllig än kraftig och om man väntar sig att hitta något rustikt här får man se sig lurad. Det är nämligen ett väldigt elegant och lent vin som har en utsökt struktur av mogna tanniner, fin syra och en viss mineralitet.
Vinet är perfekt att dricka redan idag, men känner man för att lagra det till en lite mer komplex version har det troligen en fin utvecklingskurva de närmsta fem sex åren. Servera det vid cirka 18 grader för finess eller 20 grader för lite större djup, gärna i ett glas med typiskt stor bordeauxkupa. Någon luftning känns inte nödvändig, vinet smakar utmärkt direkt ur flaskan även om det öppnar upp sig en liten aning med luft.

Achaval Ferrer har länge varit en favorit bland vinproducenter i Mendoza. Firman grundades 1998 av de argentinska industrimännen Santiago Achaval och Manuel Ferrer tillsammans med den framstående italienska vinmakaren Roberto Cipresso. Ambitionen var att skapa ett litet garagevineri med inriktning på högklassiga viner av Malbec. Man har ungefär 35 hektar stor egen vingårdsareal fördelad över fyra vingårdar på 720 till 1 100 meters höjd och håller till i byn La Consulta i distriktet Tupungato i Mendoza. Just det här vinet görs till 100 procent av Malbec från flera vingårdslägen, bland annat vingården Finca Mirador som ligger på 720 meters höjd och till viss del har stockar planterade år 1928. Skördeuttagen är små, beroende vingårdslott mellan 600 gram och 1.3 kilo per stock, och framställningen är klassisk med fullständig avstjälkning, jäsning i ståltankar med två veckors skalkontakt och därefter lagring i franska (cirka 95 procent) och amerikanska ekfat under nio månader. Vinet har sedan buteljerats utan att klaras eller filtreras.
Det här vinet är utmärkt och mycket väl värt att köpa och priset är verkligen attraktivt. Vill man testa Achaval Ferrer på en högre nivå söker man sig till det lite djupare och mer komplexa vinet 2010 Quimera (nr 95840 för 398 kr) eller det mer exklusiva toppvinet 2013 Finca Bella Vista (nr 70129 för 999 kr). Båda kan eventuellt finnas kvar i magnumversioner på Systembolaget, men i andra årgångar.

Nu när grillsäsongen har kommit igång är det hög tid att fylla på vinhyllan med goda viner av Malbec från Argentina, ett av världens mest klassiska köttviner. Tack vare vinets generösa solmogna frukt passar det fint till grillade grönsaker och den milda sötma som en del grillsåser eller marinader kan ha. Och tack vare de ljuvligt mogna tanninerna behöver man heller inte oroa sig för att vinet ska bli bångstyrigt och kärvt i mötet med sådana smaker.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se