Vecka 35

2018 Napa Valley Cabernet Sauvignon

Robert Mondavi Winery, 429 kr, (nr. 71676), Napa Valley, Kalifornien, USA
87% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot, 4% Petit Verdot, 3% Cabernet Franc och 1% Malbec

Ska man välja bland det mest typiska vinet som USA kan uppbringa, då borde det bli ett vin med Cabernet Sauvignon. Det är ju trots allt med sin 38 402 hektar planerade areal den allra största och viktigaste druvsorten i Kalifornien (drygt 256 000 hektar). Ska man välja ursprung känns Napa Valley som det mest rimliga – inte för att det är särskilt stort (totalt 18 354 hektar och inte ens fyra procent av delstatens totala vinproduktion) utan för att det är det mest kända. Slutligen, producentvalet känns minst sagt logiskt, ingen vinfirma i Nordamerikas historia har haft en så central roll som Robert Mondavi Winery. Bara det är värt att hylla!
När Robert Mondavi grundade den här firman 1966 var varken Napa Valley eller Kalifornien vidare känt runt om i världen, det var till och med så att det inte fanns mer än ett 20-tal vinerier i Napa Valley och knappt någon export ens till andra delstater. Den energi och ambition som Robert Mondavi hade skulle snabbt sprida sig i dalgången, som under 1970-talet och än mer 1990-talet såg en boom av sällan skådat slag. Helt plötsligt var både dalgången, Kalifornien och Robert Mondavi omtalade och hyllade i hela världen. Tyvärr förlorade familjen Mondavi kontrollen över firman 2004 och istället etablerade de två nya firmor. För Robert Mondavi Winery fortsatte allt precis som tidigare, med samma vingårdsteam och med samma vinmakare, som dessutom har berättat att den nya ägaren har investerat ytterligare i att fortsatt finslipa på detaljerna.
Firmans mest omtalade vin är Cabernet Sauvignon Reserve, ett vin som alltid är ett toppselektering av de bästa vingårdslotterna och vinerna som görs varje år. Även om det görs i förhållandevis stor volym, precis som på de mest kända slotten i Bordeaux, är det ett vin med högsta kvalitet, distinkt karaktär och en väl dokumenterad lagringspotential. Vill du läsa mer om det vinet finns det en lång artikel om en omfattande vertikalprovning att läsa under fliken ”Vertikalprovningar” här på Vinlegender. Under fliken ”Vinmakare” hittar du också en annan omfattande artikel, om Robert Mondavis liv och hans gärningar. Missa inte dessa.
Det här vinet är firmans definition av Napa Valley. Den görs som en bordeauxblandning med en proportion av druvsorterna som varierar från år till år. Det här året gjordes vinet med 87 procent Cabernet Sauvignon och resten ungefär lika delar av de övriga fyra Bordeauxdruvorna. Druvorna kommer uteslutande från Napa Valley, från både egna vingårdar och kontrakterade odlare, och omkring 40 procent av druvorna kommer från Oakville (mestadels från den egna To Kalon Vineyard intill vineriet) och majoriteten av resten från Stags Leap District. Musten jäses i rostfria ståltankar vid cirka 30 grader och vinet genomgår sedan malolaktisk jäsning och lagring i 20–22 månader i ekfat som till 25 procent är nya. Precis som toppvinet buteljeras det här vinet utan att filtreras.

Vad ska man då förvänta sig av ett förstklassigt vin från Napa Valley? Djup och ganska tät färg, en drygt medelstor och både koncentrerad och något frisk och till viss del gräsnyanserad mörk bärfruktighet med inslag av björnbär och svarta körsbär, den typiska vaniljsötman från ekfaten och en liten kryddighet som drar åt svarta oliver och valnötter. Direkt ur flaskan är det framför allt frukten som står upp, cabernetviner från Napa Valley behöver oftast minst fem men hellre sju till tio års ålder för att frukten ska mattas av något och bereda plats åt den grusiga mineralitet och större komplexitet som alltid kommer med viss ålder. Därför rekommenderas en halvtimma i karaff för den som har bråttom och närmare en timma för den som söker större finess i doft och smak. Fördelen med det unga vinet är såklart den yppiga fruktkroppen och den mjuka sötman som bäddar i tanninerna och de unga ekfaten. Också i smaken noterar man en slags gräsig fräschör. Tycker man om amerikanska röda viner är det här definitivt ett vin som rekommenderas, för njutning till smakrika kötträtter med smörstekt svamp och ett inslag av färska gröna örter och ett tillbehör med något krämig konsistens. Servera det i klassisk bordeauxkupa vid cirka 18 grader.
Får man för sig att köpa ett sexpack och njuta av en flaska nu och spara fem till framtiden, ligger den fullkomliga mognadshorisonten minst 15 år bort!

Importör i Sverige är Altia Sweden, www.folkofolk.se