Vecka 14

2018 Panorámico

Vinos del Panorámico, 217 kr, (nr. 59121), Rioja, Spanien
80% Tempranillo och 20% Garnacha

Skulle man få det här vinet blint serverat i sitt glas, hade ett konstaterande varit lika enkelt som rätt och en gissning på ursprunget troligen helt fel. Att konstatera att vinet är underbart gott, elegant och personligt är det enkla, att placera det i Rioja är däremot något mer osannolikt. Det senare beror nog allra mest på att många vindrickare fortfarande har en hel del (rättare sagt, alldeles för många) förutfattade meningar och fördomar om vad Rioja är och kan vara. En vanlig missuppfattning är att vinerna alltid är lagrade i ekfat så länge att de får en vaniljsöt och lätt oxiderad fatkaraktär, en annan att man har valt att gå en så modern väg att vinerna snarare är packade med frukt och har en stadig tanninstruktur och inte alls känns igen från den klassiska stilen. Egentligen inget fel, båda dessa stilar kan vara fantastiska.
Men det finns också firmor som gör viner i en annan stil, någonstans mitt emellan men ändå inte. Hit hör unga Vinos de Panorámico vars fina instegsvin Panorámico bjuder på en riktigt fin mörk men elegant frukt med en utsökt jordighet och en liten krydda – men egentligen ingen kraft och heller ingen modern ekfatskaraktär. Tanninerna är kännbara precis så som de ska vara i bra viner med Tempranillo (80 procent i den här tappningen), men de är fina och ger mest en ryggrad i den komplexa och fruktiga smaken, som har en härlig energi från en fin syra och en lätt kittlande mineralisk spänst i slutet. Inslaget av Garnacha (de återstående 20 procenten) noteras med genom ett lite rödaromatiskt inslag i frukten och en försiktig känsla av lakritsrot och en stilfullt mjuk fruktsötma.

Druvorna till vinet kommer från två vingårdar i Valle Iregua, en liten del av det 65 260 hektar stora distriktet Rioja som ligger i Rioja Alta mot gränsen mot den södra delen Rioja Oriental. I vingården La Rad är stockarna med Tempranillo och Garnacha cirka 30 år gamla och står i en järnoxidrik kalkstensjord och i den andra vingården, La Yazas som ligger på hela 720 meters höjd på andra sidan dalgången, hittar man omkring 50 år gamla stockar med Tempranillo. Här är det svalare och jorden är mer stenig och vinet härifrån får både mer fräschör och struktur. Intressant nog är större delen av de två små vingårdarna planterade på vinrankornas egna rötter.
Jäsningen har skett med den naturliga jästen i ståltankar, därefter har vinet dragits över till 550 liter stora franska ekfat för lagring under 14 månader. Det färdiga vinet har en alkoholhalt på 13.5 procent. Någon större produktion av det här riktigt goda viner är det inte frågan om, den här årgången gjordes bara 5 100 flaskor.

Bakom Vinos de Panorámico hittar man de två unga vinmakaren Daniel Rodríguez och Alejandro Esteban. Deras intention och ambition är att hitta gamla fina vingårdar, vårda dem med modern kunskap och skapa viner som mer bygger på känsla för ursprung än det mer klassiska i Rioja, vinmakning och lagring. Känslan för det genuina gör också att de kallar sitt lilla vineri för ateljé snarare än vineri. De gjorde sina första viner 2016 och med bara tre hektar små vingårdsägor är produktionen småskalig.
Utöver det här härliga och egentligen alldeles för billiga vinet gör det också en Panorámico Blanco och en Clarete Rosado. De gör också två toppselekteringar, den vita Panorámico Tierroya (24 flaskor, nr 5457301 för 419 kr) av Viura från över 60 år gamla stockar i kalkstenjord och den röda Panorámico Carracuesta (24 flaskor, nr 5432601 för 445 kr) från 92 år gamla stockar med Garnacha. Båda dessa viner är fantastiskt välgjorda, eleganta och personliga och de kommer att lanseras på beställningssortimentet den 14 respektive 21 april.
En bra uppmaning för alla som uppskattar riktigt bra viner är att hålla ögonen på firman Vinos del Panorámico – det här är ett riktigt bra

Importör i Sverige är Derivino, www.derivino.se