Vecka 35

2018 Pietrarizzo Etna Rosso

Azienda Agricola Tornatore, 199 kr, (nr. 2655), Etna, Sicilien, Italien
100% Nerello Mascalese

Att Etna som vinregion har blivit mäkta populär på 2000-talet är kul, men egentligen inget nytt under solen. Här odlades vin redan på 1800-talet före Kristus och vinerna var redan för 2000 år sedan omtalade. I mer modern tid var det dock illa ställt för vinodlarna här och efter andra världskriget höll vinodlingen mer eller mindre på att tyna bort. Förklaringen var dels att vinodling på branta terrasser är tids- och arbetskrävande och odlare därför valde enklare platser att plantera sitt vin på, dels att det var svårt att sälja vin av högre kvalitet i den svåra ekonomiska period som rådde då. Trots att vinområdet Etna fick status som DOC år 1968 skulle vinodlingen fortsatt ha svårigheter och många producenter övergav vinet till förmån för andra inkomstkällor. Men så kom ljusningen, 1990-talet först i smygande tempo och sedan 2000-talet då Etna placerade sig på trendlistan. Och där har vinerna från Etna år efter år befäst sin position.

Etna ligger på Siciliens östra sida och är ett av världens mest kända vulkaniska berg. Dess historia stäcker sig över 500 000 år tillbaka i tiden, men det är en fortfarande aktiv vulkan med över 60 små till större utbrott i fem olika kratrar sedan 1600-talet, det senaste faktiskt 2021. Dess högsta punkt är drygt 3 300 meter, men vinet odlas på omkring 600 till 1 200 meters höjd. Idag hyser appellationen omkring 1 800 hektar vingård och odlarna producerar framför allt rött vin (cirka 55 procent) och vitt vin (ungefär 31 procent), men också lite rosévin (nio procent) och en gnutta mousserande vin. De röda och de vita vinerna är de mest kända.
Klimatet är såklart soligt och varmt, men tack vare att odlingen sker på hög höjd och mer åt något nordlig exponering får vingårdarna ändå en viss svalka som gör att klimatet egentligen aldrig blir för varmt. Jordarna består såklart av vulkaniska bergarter och fördelen med det är att den fruktade vinlusen inte trivs här – därför är många vingårdar planterade med originalrötter.
För Etna Rosso är det den lokala druvsorten Nerello Mascalese som dominerar och enligt appellationens regler måste vinet vara gjort med minst 80 procent av den sorten, resten får vara Nerello Cappuccio. Nerello Mascalese är en lokal druvsort som omnämndes första gången på 1700-talet och då som den svara ”nero” druvan från byn Mascali. Det är en naturligt uppkommen korsning mellan Sangiovese och den gröna druvsorten Mantonico Bianco, men den har betydligt mer likheter med Nebbiolo (den rödblommiga frukten, syran och den fenoliska strukturen). Den trivs alldeles utmärkt i klimatet här på Etna och mognar sent på hösten. Vinifiering måste ske för försiktighet för att extraktionen av tanniner inte ska bli för stor.

Azienda Agricola Tornatore är en familjefirma som grundades redan 1865 och med sina 70 hektar stora vingårdar är man en av de största producenterna här på Etna. Numera är man certifierad för hållbar odling och vinframställning och man gör både vitt och rött vin av god kvalitet. Vinet från vingården Pietrarizzo, som ligger på 750 meters höjd med nordlig exponering, görs uteslutande med Nerello Mascalese. Efter handskörd (annat är inte görligt på Etna), noggrann sortering, full avstjälkning och naturlig jäsning i cementtankar vid 22–25 grader under drygt tio dagar, drogs vinet över till stora äldre botti för malolaktisk jäsning och lagring under bara sex månader.
Det här vinet har precis den vackert ljusa färg som är typisk för druvsorten och en underbart medelstor till stor och parfymerad doft med fina rödbäriga och rosenliknande nyanser. Det är det, tillsammans med den ljusa färgen, som rent doftmässigt gör Nerello Mascalese så snarlik Nebbiolo och Pinot Noir. Den ljuvliga doften gör också att rekommendationen blir att servera vinet i en klassisk bourgognekupa. Smaken är medelfyllig, men det finns en känsla av lätthet i den, den är läckert bärfruktig men helt torr, trevligt frisk och med den druvtypiskt markerade men ändå fina tanninstrukturen. Det är ett vin att njuta av redan idag, gärna något svalt vid 18 grader helst tillsammans med något salt eller fett tilltugg (en god burrata med olivolja, annan fet ost, en pasta med parmesanost, en fisk- eller kötträtt med krämigt tillbehör, och så vidare) för att runda av tanninerna. Vill du prova Nerello Mascalese är det ett riktigt bra exempel på druvsorten.

Importör i Sverige är Handpicked Wines, www.handpickedwines.se