Vecka 36

2018 Pinotage

Kanonkop Estate, 299 kr, (nr. 95703), Stellenbosch, Sydafrika
100% Pinotage

Det här vinet lanseras tisdagen den 14 september – så du hittar det inte riktigt ännu i butik. Men när det ställs upp på hyllorna är det ett vin som är värt att köpa. Pinotage blir ibland lite baktalad som en mindre nobel druvsort, men det finns faktiskt undantag som är utmärkta och i allra högsta grad gjorda med känsla och noggrant hantverk. Det är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault och även om den skapades för snart 100 år sedan har den aldrig riktigt slagit igenom. Idag odlas den dock på ungefär 6 625 hektar av Sydafrikas 92 005 hektar stora vingårdsareal – och en av de bästa producenterna av Pinotage är just Kanonkop Estate i Stellenbosch.
Egendomen drivs i fjärde generation av Johann och Paul Krige och på deras 140 hektar stora egendom odlas vin på ungefär 100 hektar. Pinotage är med 50 hektar deras viktigaste druvsort och firman har länge varit omtalad för sitt vin av Pinotage.

Man har åtta vingårdar med Pinotage, belägna på olika altitud med olika exponering och varierande jordar. Det har lett till att man gör ett par viner av Pinotage. I de äldsta vingårdarna som planterades från mitten av 1950-talet till 1980-talet, vilka är tidigt i druvsortens historia, är stockarna friväxande och knotiga och de ger alltid färre och mindre druvklasar med små tjockskaliga druvor. Det är från dessa vingårdar som man gör sina bästa viner.

”Pinotage är kanske den mest känsliga druvsorten av alla att odla och det märks ofta när man provar viner av Pinotage – många av dem är verkligen inte bra”, säger vinmakaren Abrie Beeslaar som har varit här sedan 2002.
Bara en sådan sak som att nästan alla vinmakartraditioner har skapats kring de franska kvalitetsdruvorna är ett grundläggande fel och Abrie menar att man måste tänka helt annorlunda med Pinotage. Druvorna utvecklas ju faktiskt helt olika i vingården.
Också i vineriet skiljer sig druvorna åt. Pinotage jäser färdigt på bara tre eller fyra dagar, medan Cabernet Sauvignon behöver en vecka eller åtta dagar. Här gäller det att man är vaken, extraherar man för mycket ur skalen av Pinotage får man ett rustikt och kärvt vin.
”Den här vetskapen lär oss att vi måste vara mycket skickligare på att extrahera exakt rätt mängd färg och polyfenoler på bara några dagar för Pinotage och vi måste göra det innan musten har jäst till maximal alkohol”, säger han och förklarar att extraktionen blir större när alkoholen höjs.
”Därför är vi försiktiga, vi söker elegans och den fina strukturen från druvans skal och det märks också när man provar våra viner”, säger han.

Av Estate Pinotage gör man idag omkring 80 000 till 90 000 flaskor om året och det är ett vin som verkligen visar på druvsortens kvaliteter. Mest på kul sattes det här vinet upp blint mot två andra sydafrikanske viner, ett med Cabernet Sauvignon och ett med Syrah, och det stack verkligen inte ut som ett direkt annorlunda vin – eller ett av sämre kvalitet. Tvärtom är det ett väldigt bra, mörkfruktigt och snyggt vin med viss kraft och en ganska mjuk fruktkropp med röda nyanser och fin syra. Smaken är medelfyllig och len med en lätt kolaliknande ekfatston och god längd. Du serverar det vid cirka 18 grader i glas med typisk bordeauxkupa och till mat som är densamma som till viner av Cabernet Sauvignon eller Syrah.
”Jag tycker att det är dags att omvärdera Pinotage, det är en kvalitetsdruva om man arbetar med den på det sätter vi gör”, summerar Abrie efter provningen.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se