Vecka 40

2018 Polish Hill Riesling

Grosset Wines, 349 kr, (nr. 90641), Clare Valley, South Australia, Australien
100% Riesing

Det är väl ungefär 15 år sedan eller så som Polish Hill Riesling var sommelierernas val av rieslingvin från nya världen och det fanns då på merparten av de ambitiösa restaurangernas vinlistor. Det är dessvärre, om man nu får uttrycka sig på det sättet, vid samma tid som både tyska och österrikiska rieslingviner på allvar tog sig in i sommeliernas hjärtan och en ny storhetstid kunde skönjas för dessa ursprung. Och snart skulle Riesling från Australien långsamt att blekna. Tyvärr.
Men nu är firman Grosset och vinet Polish Hill Riesling åter på svensk mark och jag hoppas att folk upptäcker detta.

Grosset Wines får man nog räkna in bland de klassiska australiska vinerierna, Jeffrey Grosset grundade sin firma 1981 efter att han hade köpt en mjölklada och konverterat den till ett litet men hyggligt fungerande vineri. Produktionen var till en början liten och vinerna sålde snabbt slut, men han hade redan på 1980-talet gjort sig ett gott namn. Allt hade börjat med att han som 15-åring hade fått smaka ett vin av Riesling som – minst sagt – förändrade hans liv. Efter grundskolan utbildade han sig inom jordbruk och därefter vitikultur och oenologi och tog sedan anställning hos flera vinmakare, bland annat i Tyskland. Genom sin karriär har han alltid verkat i framkant och han var en av de toppvinmakare som tidigt gick i bräschen för skruvkapsyl. Hans bakgrund är gedigen och han har med all rätt placerat sig i toppen av rieslingvinmakare ”down under”.

Det här vinet kommer från den 8.00 hektar stora Polish Hill Vineyard som ligger på en böljande sluttning med skiffer- och lerjord på en flera hundra miljoner år gammal bädd av blå skiffer centralt i Clare Valley. Den planterades 1996 med tre kloner, två från Tyskland och en lokal klon, och har alltid skötts ekologiskt. Allt sedan den första årgången har det här varit ett signaturvin och det har alltid gjorts på samma sätt; skörd om natten då det är svalt och syra och aromer är på topp, långsam och (viktigt!) en försiktig pressning för att inte dra ur bittra fenoler ur skalen, en sval och därmed långsam och aromlyftande jäsning i ståltankar, alltid blockerad malolaktisk jäsning för att bevara maximal fräschör, en kort tids lagring och sedan buteljering utan någon som helst klarning eller filtrering. Således är detta ett vin som kvalar in som så kallat veganvin.

Det har en fint balanserad doft med inslag av både citrus, vita persikor, vita sommarblommor och krossad sten och doften är absolut kristallklar och ren. Såklart är smaken precis lika ren, men den är primärt mer driven av sin fina frukt med betoning på persikor och det finns också en mjuk och nästan lite fet textur som följer med frukten och syran hela vägen mot slutet så att balansen blir superb. Och det är en absolut torr version av världsdruvan. Det är i alla avseenden en elegant och riktigt god australisk riesling som med fördel serveras som all annan bra riesling – till eleganta fisk- och skaldjursrätter som får ha en rik umamismak (således också sashimi och sushi), till rätter med en viss kryddhetta, till rätter inspirerade av de thailändska och koreanska matkulturerna, till ljusa rätter av fågel och kött och till många ostar. Ett gemensamt drag i maträtternas smakbalans bör vara en god syra och fin sälta.
Vinet behöver ingen extra luftning och en serveringstemperatur kring tio grader är att föredra. Av erfarenhet vet jag att vi Polish Hill Riesling net har en god lagringspotential, vid ett tillfälle provade jag blint tio årgångar av det, och ingen av dem hade ens börjat att mogna.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se