Vecka 30

2018 Sancerre Rosé

Domaine Michel Thomas & fils, 149 kr, (nr. 4668), Sancerre, Loire, Frankrike
100% Pinot Noir

Trenden de senaste åren har varit tydlig, vi dricker mycket mer roséviner och vi föredrar den lätta och bleka stilen från Provence i södra Frankrike. Men varför ska alla roséviner vara så infernaliskt bleka? Det är dags för ombyte, för roséviner med lite mer färg, större doft och mer smak. Och här har du ett sådant, ett vin som är riktigt trevligt så här mitt i sommaren.
Pinot Noir är inte den vanligaste rosévinsdruvan, bara en procent av allt vin i Bourgogne är rosé och majoriteten av det kommer från de mindre kända vinområdena kring Chablis i norra Bourgogne. Man hittar såklart rosa mousserande viner med Pinot Noir som huvudruva i Champagne, men faktiskt inte i särskilt många andra områden där Pinot Noir odlas och ger fina röda viner. Det här vinet kommer inte från ett klassiskt distrikt för Pinot Noir, utan från Sancerre i östra Loire. Här är man världsberömda för sina lätta, svalt fruktiga och mineraliska viner av Sauvignon Blanc, men det är mindre känt att närmare 20 procent av den 2 610 hektar stora arealen i appellationen Sancerre är planterad med Pinot Noir. Till viss del ger den nobla druvan lätta och syrligt bäriga röda viner i stil med de från Auxerre och Epineuil i utkanten av Chablis, men man gör också en del fina roséviner här.

Domaine Michel & Laurent Thomas grundade 1946 och har 17 hektar stora vingårdar kring byn Sury en Vaux några kilometer nedanför om Sancerre. Utöver sin klassiska vita Sancerre gör man två röda viner från sina 6.00 hektar med Pinot Noir. Dels gör man en vanlig lättare röd Sancerre, dels gör man Sancerre Cuvée Alexis från omkring 40 år gamla stockar som får ett års uppfostran i små ekfat. Dessutom gör man detta rosévin som framställs uteslutande av Pinot Noir från 20–55 år gamla stockar i två olika typer av kalkstensjordar. Skörden sker maskinellt, därför är alla druvklasar fullt avstjälkade. Hälften av vinet är gjort genom klassisk pressning med kortare skalkontakt är resten är gjort enligt metoden saignée, då skalen dras av musten efter upp emot 24 timmars skalkontakt. Därför har vinet fått en lite djupare färg. Musten är jäst i ståltankar och efter malolaktisk jäsning har vinet fått mogna på sin fina jästfällning under ett par månader innan filtrering och buteljering.

Till skillnad från de mäkta populära rosévinerna från Provence, Rhône och södra Frankrike har rosévinerna från Bourgogne och Loire en riktigt fin fräschör med saftigt frisk frukt och god syra. Frukten drar som vanligt för bra pinotviner åt hallon, syrliga röda körsbär och även en nyans av tranbär och smaken är sammetslen mjuk och bjuder initialt på en liten nyans av sötma som snart balanseras av en skön friskhet. Det är rätt gott med den här fina syran i fruktiga roséviner. Man noterar också en svagt gräsig ton i slutet av smaken, ungefär som känslan av grässtrået man trär upp sommarens smultron på.

Drick vinet som det är, gärna vid cirka tio till som mest 14 grader beroende på hur varmt det är ute och hur mycket du vill bli svalkad av vinet. Det passar bra som sällskapsvin, till enklare småplock som ostar och charkuterier, grönsakspajer, lättare sommarmat med fint sötaktiga grönsaker och rotsaker, till den stekta fisken och lättare grillrätter. Lägg gärna till en somrig tomatsås med viss friskhet, det blir toppen.

Importör i Sverige är Vinia, www.vinia.se