Vecka 27

2018 Sauvignon Bordeaux

François Lurton, 99 kr, (nr. 4184), Bordeux, Frankrike
100% Sauvignon Blanc

Familjen Lurton och vita viner i Bordeaux, det har i flera decennier varit en fantastisk framgångssaga. Det började egentligen redan på 1970-talet då André Lurton (född 1924, död i maj 2019), fjärde generationen vinodlare, tillsammans med sina syskon Dominique, Simone och Lucien började modernisera familjens vita viner på slotten Bonnet, de Cruzeau, La Louviére och Rochemorin. De tidigare ofta tungt fatbetonade vita vinerna blev i deras regi lättare och friskare med större betoning på den parfymerade Sauvignon Blanc. Redan 1984 tog sig Andrés söner Jacques och Francois in i verksamheten och med än större krafttag förfinade de vinerna. De blev starkt förknippade med Sauvignon Blanc och viner med stor fräschör och snart skulle de också lämna Bordeaux för att ge sig ut i världen och börja göra viner i södra Frankrike, Spanien, Argentina, Chile oh Australien. Idag är François frontfigur i detta lilla imperium och han har blivit en av världens mest kända vinmakare. En stor succé är vinet Les Fumées Blanches från södra Frankrike, ett vin som har blivit stramare och mer nyanserat än tidigare.

François Lurton är inte särskilt mycket involverad i familjens slott i Bordeaux, men även om han har fullt upp med alla andra projekt gör han också vin i Bordeaux. Här är ett trevligt exempel på detta, ett druvrent vin av Sauvignon Blanc från ett solvarmt år med förhållandevis svala nätter där både frukt och fräschör har förenats. På modernt vis och för största renhets skull har musten jästs vid låg temperatur i ståltankar, men för att vinna lite komplexitet och textur har vinet därefter fått mogna en kort tid i äldre neutrala ekfat. Kombinationen är utsökt.

Glöm nästan allt vad vinerna av Sauvignon Blanc från Sancerre, Nya Zeeland, Sydafrika och Chile doftar och smakar – här är det typiska men milda Bordeauxkaraktärer som gäller. De gräsiga nyanserna finns inte, däremot en fint somrig blommighet, men framför allt är det citronskal, grapefrukt och en gnutta passionsfrukt som gäller, men subtilt och fint sammansatt. Smaken är knappt medelfyllig och mjukt fruktig med en druvtypisk friskhet och det är ett fint stiltypiskt och lättdrucket vin för en struntsumma.
Drick vinet vid cirka tio grader, som det är eller till lättare maträtter som sommargrönt och sallader med smaksättning av citronfräschör, till milda fiskrätter och pasta med räkor eller musslor, kanske till kräftorna senare i sommar, eller till ostar och lite annat småplock om man mest är sugen på något litet.

Lite kul fakta om Bordeaux, som är Frankrikes största enskilda vinregion. Här odlas vin på 120 080 hektar i sammanlagt 60 olika appellationer, det finns 7 375 registrerade vinodlare av vilka drygt 6 000 är så kallade château, egendomar som både odlar och gör sitt eget vin av egna druvor. Dessa står för omkring 60 procent av den totala vinproduktionen, resten säljs till andra vinmakare och négociants. Bara ett 50-tal slott har över 100 hektar stora egna vinodlingar och lika många har under två hektar små vingårdar. Omkring 90 procent av vinet är rött och Merlot är med sina 74 550 hektar den största druvsorten med Cabernet Sauvignon som god tvåa med bara 25 500 hektar. För vita viner är det mer jämnt mellan ettan Sémillon och tvåan Sauvignon Blanc, de odlas på 7 728 respektive 6 400 hektar.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se