Vecka 26

2018 Sierra Cantabria Rosado

Bodegas Sierra Cantabria, 99 kr, (nr. 72494), Rioja, Spanien
55% Viura, 35% Garnacha och 10% Tempranillo

Namnet Eguren ska man lägga på minnet, det är nämligen en av de vassaste vinfamiljerna i Rioja. De har varit verksamma som vinodlare i San Vicente de la Sonsierra i norra Rioja sedan 1870, men det var först på 1940-talet som man också började göra vin för att säljas i bulk till större vinerier. Det var när Guillermo Eguren Ugarte med årgång 1957 buteljerade sitt första egna vin som man kan säga att firman Viñedos de Sierra Cantabria etablerades, namngiven efter den vackra bergsrygg som skyddar Rioja från de stränga vädret från Biscaya norröver. Guillermo gjorde lätta klassiska viner som var tänkta att drickas tidigt, det var när sönerna Miguel Angel och Marcos (som är den stora stjärnan) tog över som familjens vingårdsareal växte, som ett par sidofirmor kom till, som man började framställa vingårdsspecifika viner, som man började satsa på verkligt exklusiva toppviner, och som man blev ett av de största namnen i det då redan fantastiskt fina Rioja.

Viñedos de Sierra Cantabria är en ambitiös firma och den av familjens firmor som i störst utsträckning håller kvar en fot i det klassiska Rioja – här gör man nämligen viner i sviten crianza, reserva och gran reserva. Det klassiska må vara en sak, man gör också två exklusiva toppviner i mer modern stil här. Dessutom har man i över tio års tid byggt ett storslaget nytt vineri på en höjd alldeles nedanför byn Sonsierra de la San Vicente. Här hoppas man kunna börja göra vin redan i höst, men mer rimligt är att det blir skörden 2020 som görs här.

Det finns idag ungefär 63 500 hektar vingårdar i Rioja och hela 90 procent av vinet är rött. Det vita vinet vinner allt större popularitet men står fortfarande bara för drygt sex procent. Cava, det mousserande vinet, är och kommer att förbli försvinnande litet i volym och sött vin är betydligt mer sällsynt är så. Det återstående vinet, strax över tre procent, är rosado. Så där värst vanligt är det alltså inte med roséviner från Rioja – och det är en anledning till att du bör köpa det här vinet. Den andra anledningen är att det är försvinnande gott.

Medan de allra flesta roséviner har sin bas i Garnacha och eller Tempranillo, är det här vinet gjort till 55 procent av den syrafriska gröna sorten Viura – och det noteras såklart i det färdiga vinets uppfriskande syra. Det som bidrar med färg och den diskreta med somrigt goda bärfrukten är 35 procent Garnacha och tio procent Tempranillo. Alla druvor kommer från familjens egna vingårdar i San Vicente de la Sonsierra i Rioja Alavesa och skörden sker vid fullgod mognad.
En intressant detalj är att alla druvor skördas samtidigt och krossas försiktigt tillsammans. Under några timmars tid får skalen macerera i musten till den vackert svagrosa färgen, därefter dras musten av och jäses i ståltankar vid låg temperatur.  avlägsnas och den rosafärgade musten jäses färdigt utan skal. Resultatet är ett blekt rosévin med en finstämd och lätt somrig bärfrukt med en nyans av gräsighet, gröna äpplen och citrus. Smaken är lika lättsam och elegant bärig – och god. Det här är verkligen ett försvinnande gott och lättdrucket rosévin. Låt inte det låga priset skrämma iväg dig.

Importör i Sverige är Mission Wine & Spirits / Brewery International Sweden, www.brewery.se