Sydafrika är faktiskt mest ett vitvinsland, de gröna druvsorterna står för nästan 56 procent av landets totala vingårdsareal, men de röda vinerna har under 2000-talet tagit för sig och knaprat in på vitvinets övertag. Chenin Blanc är idag liksom för tre decennier sedan den mest planterade sorten totalt sett, idag med 17 242 hektar av landets totala vingårdsareal om 93 021 hektar. Sémillon är i sammanhanget en liten sort, endast 1 064 hektar stor och under de senaste 20 åren tämligen stabil i areal.
Druvsorten Sémillon kommer från Bordeaux, där den var omtalad med sitt nuvarande namn redan på 1730-talet. Rimligen kan man anta att namnet är en förkortning för den lilla staden Saint-Emilion där den först nämndes. I Bordeaux har den alltid blandats med Sauvignon Blanc och i de ädelsöta viner som görs i bland annat Sauternes och Barsac har man också låtit blanda i lite av den blommiga Muscadelle för att ge lyft i doften. Under de första decennierna av 1800-talet spreds Sémillon till både Australien och Sydafrika och just här i Sydafrika blev den så populär att den kom att totaldominera vinodlingen och främst gick under namnet Wyndruif, ”vindruva”. Även i Chile, dit den kom mot slutet av 1800-talet, kom den att bli väldigt populär.
Hartenberg Wine Estate har en historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1600-talet, när koloniseringen av Sydafrika fortfarande av ung. Sedan dess har egendomen med olika ägare haft uppgång och nergång, men efter det senaste ägarbytet 1986, när den ambitiösa familjen Mackenzie tog över ansvaret, har kvalitetskurvan pekat stadigt uppåt. En viktig aspekt i det långsiktiga arbetet är att man har haft samma vinmakare sedan 1994 och 2000, något som ger en stabilitet i arbetet som sådant men också en djupare insikt i de olika vingårdar man gör sina viner från. Idag har man 170 hektar stora vingårdar som breder ut sig över flera vingårdslotter, olika jordar, med över 200 meters skillnad i altitud och med olika exponering i området Battelary Hills i Stellenbosch – således en producent med möjlighet att odla och tillverka en bred palett av viner.
Man gör ett par olika viner med Riesling, både torra och en sent skördad söt variant, torrt vitt med Chardonnay och även syrafrisk Sauvignon Blanc, och en svit röda viner med Shiraz och med de klassiska bordeauxdruvorna.
Tenacity är en serie med mer småskaligt gjorda viner. Just det här vinet görs uteslutande med Sémillon och det är jäst i äldre franska ekfat och i dessa lagrat under tio månader. Det färdiga vinet har en alkoholhalt på 13.0 procent och en naturlig syra på höga 7.4 gram per liter. Just den balansen och särskilt den höga syran gör att man kan räkna med att det här vinet kommer att kunna lagras väldigt länge – den typiska australiska versionen (som dock oftast skördas tidigare vid lägre mognad) kan bevisligen lagras i flera decennier. Så ge åtminstone det här vinet en härlig livslängd på minst tio år till.
Som vanligt är Sémillon en druvsort som i sin vinifierade form behöver en stunds luftning för att växla upp från sitt något neutrala startläge till sin mer härliga citrusskalsarom och lite vaxiga fetma. Direkt från flaska och kylskåpskallt läge är det mer försiktigt än vad det ska vara – men efter tio minuter i glaset får vinet sin typiska druvkaraktär och med det också både större doft och smakbredd. Kroppen är medelfyllig och härligt uppfriskande, tydligt citrusfruktig och elegant med en liten vaniljsnyans från ekfaten, därmed också fint avrundad. Med än mer luft får också eftersmaken lite mer längd och därför rekommenderas en 20–30 minuters luftning i karaff och en serveringstemperatur kring tio till ännu hellre tolv grader för största upplevelse.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se