Vecka 45

2018 The Chocolate Block

Boekenhoutskloof, 229 kr, (nr. 2086), Swartland, Sydafrika
69% Syrah, 13% Grenache, 9% Cinsault, 8% Cabernet Sauvignon, 1% Viognier

The Chocolate Block, bara namnet är ju så inbjudande. Och betydligt lättare att säga än avsändaren, den fina egendomen Boekenhoutskloof som ligger i det vackra landskapet i Franschhoek Valley. Även om egendomen som sådan har en historia som sträcker sig tillbaka till 1776 med produktion av framför allt frukt, tobak och boskap under drygt 200 år, var det först 1993, då landets vinindustri fick nytt liv efter upphävda handelssanktioner, som Boekenhoutskloof fick ny ägare och en nytändning som vinegendom. Tre år senare, 1996, gjorde man med sin idag välkända vinmakare Marc Kent sin första årgång av Cabernet Sauvignon och inom några år följde viner av Sauvignon Blanc, Sémillon, Cabernet Franc och Rhônedruvorna Syrah och Grenache med ett litet inslag av den gröna aromatiska Viognier. Det hyllade vinet The Chocolate Block gjordes första gången 2002 från ganska gamla och inte bevattnade vingårdar i Swartland och har sedan dess varit ett av egendomens mest kända viner. Både detta vin och egendomens andra viner har med tiden lyft Boekenhoutskloof till en av Sydafrikas allra bästa vinegendomar.

Det ungdomligt djupröda vinet har en ganska stor och skön doft av solmogen, djup och inställsamt god fruktighet där toner av björnbär och moreller ger sig väl tillkänna. Med lite fantasi kan man nog också förnimma lite mörk choklad, inte helt ovanligt när det kommer till en del så kallade Rhônedruvor, inte minst Grenache, men mest av allt kommer den tonen från rostningen av faten. Den del av vinet som är gjord av Cabernet Sauvignon har mognat i helt nya ekfat och det är primärt därifrån som ekfatstonerna kommer, resten har sett ett till tre år äldre fat samt lite större foudres (2 500 liter stora ekliggare) för att ekfatstonen inte ska bli alltför dominant. Att man hade en lite mindre skördevolym 2018 förklarar vinets härliga intensitet, det finns verkligen gott om fruktighet och kropp här, men också en fin syra och unga men väl integrerade tanniner. Tolv månader i faten, sedan en lätt filtrering med äggvita – sålunda inget veganvin – sedan buteljering och ner i lådor och skeppning till Sverige. Tack för det.

När vinet har stått i glaset eller hellre i karaff minst en kvart, börjar fruktsötman mattas av och en mer rostad fin kakaonyans och örtigt kryddighet att träda fram. Det är egentligen lite läckrare än direkt från flaskan, därför rekommenderas en kort stunds luftning inför serveringen. Med tanke på vinets smakrikedom är det till lite smakrikare rätter det helst ska serveras. Höstens rustika kött eller färs, grytor och långkok och gärna vilt om man så har blir passande huvudråvaror och till det passar ett inslag av rökt sidfläsk (som möter upp fatnyansen fint), sötman från rotsaker som matchar vinets fruktighet och gärna också svamp. Kör man vegetariskt är det smakrikedomen från rotsaker som gäller, jobba gärna med selleri, jordärtskocka, rödbetor och lök, och rostad kål.

Drick vinet nu och servera det vid cirka 18 grader. Vill man spara vinet har det alla möjligheter att bli både fyra och åtta år äldre än det är idag.
Vinet finns faktiskt också i magnum (499 kr) och dubbelmagnum, tre liter (1 299 kr) om man vill göra upplevelsen större.

Importör i Sverige är Tuesday Wine, www.tuesdaywine.se