Vecka 40

2018 The Dead Arm Shiraz

d'Arenberg, 359 kr, (nr. 92732), McLaren Vale, South Australia, Australien
100% Shiraz (Syrah)

Med sina 7 438 hektar stora vingårdsareal är McLaren Vale ett viktigt vindistrikt i det idag totalt sett 146 000 hektar stora vinlandskapet i Australien. I jämförelse kan nämnas tre andra viktiga distrikt, det varma Barossa Valley som har 11 609 hektar, det svalare Clare Valley med 5 784 hektar och Margaret River som har 5 725 hektar.
McLaren Vale ligger söder om Adelaide, ut mot kusten och därmed utsatt för friska havsfläktar som gör området behagligt tempererat. Vingårdarna reser sig från havsnivån upp emot drygt 400 meters höjd och jordarna består framför allt av sand, brun lerskiffer och på sina håll en del terra rossa, en jordtyp med inslag av järnoxid. Med en nederbörd på bara 220–250 millimeter om året är distriktet lika torrt som de flesta andra i Australien, därför krävs bevattning i framför allt de yngre vingårdarna.
Här har familjen Osborne odlat vin i 110 år efter att de 1854 hade emigrerat från Cornwall för att hitta ett bättre liv. År 1912 planterade de sin första vingård, 3.25 hektar med Shiraz, men bara hälften av stockarna överlevde och det första skörden blev därför mycket liten. Med tiden har vingårdarna och firman växt och man har blivit omtalade för flera av sina viner, bland annat det under 1960-talet prisvinnande Burgundy och senare också fina viner med Riesling och även portvinstolkningar. Sedan 1984 drivs firman i fjärde generation av Chester Osborne, en minst sagt karismatisk och färgstark vinmakare. Idag har man ungefär 182 hektar stora vingårdar som är certifierade ekologiska och även delvis skötta enligt biodynamiska metoder. Vinlistan är ovanligt stor, beroende på år gör man upp emot 60 olika viner med 30 druvsorter.

Vinet The Dead Arm är ett riktigt bra exempel på shirazvin härifrån och det förvisso lustiga namnet syftar till något mindre lustigt, en svampsjukdom kallad Eutypa lata. När den drabbar plantan (och inte bara vinrankor) bryter den ner celler i kvistar och resulterar i att plantan inte kan mogna sin frukt. Särskilt i fuktiga miljöer kan skördevolymen reduceras med upp emot 30 procent. Här i McLaren Vale är just fuktighet inget problem.
Druvorna avstjälkas fullt och musten jäses med sin naturliga jäst i små öppna tankar om fem ton druvor vardera. Ungefär två tredjedelar in i alkoholjäsningen låter man trampa ner druvkrosset för en så skonsam tanninextraktion som möjligt. Vinet dras sedan över till framför allt franska men också lite amerikanska små ekfat för slutjäsning och malolaktisk jäsning följt av lagring. Inför buteljering låter man varken klara eller filtrera vinet.
Till utseendet är vinet mörkt och tätt med purpurtoner. Doften är inte så kraftig och tät som man många gånger upplever att ambitiösa shirazviner från Australien kan vara, för även om den mörka bärfrukten är tydligt solmogen finns det också något svalt och även lite kryddigt i den. Ekfaten är också väldigt fint integrerade, också det något som inte alltid är det vanligaste i shirazviner som har lagrats i amerikanska ekfat. Smaken är medelfyllig och bjuder på en fin balans men solmogen frukt och livfullt frisk syra, kännbara men väl integrerade tanniner och en medellång och inbjudande fruktig och god eftersmak. Mot slutet träder det fram en rätt läcker nyans av salmiak, något som oftast vittnar om att druvorna har vuxit ganska svalt.

Det är ett vin att njuta av nu och de kommande fem sex åren, serverat i glas med medelstor kupa vid cirka 18 grader. Man kan servera vinet direkt ur flaskan, men vill man slå upp det i karaff kommer det att utveckla lite mer finstämda toner efter en kort stud. Tack vare att vinet har en god fruktighet vågar man ha en försiktig sötma i maten, exempelvis en god rotsakskräm, stekta eller friterades rotsaker, alternativt en sötaktig glaze på kyckling och kött. Den livliga syran gör att man gärna kan smaksätta upp en fondsås med lite balsamicovinäger eller en god och fylligt smakande hallonvinäger, eller helt enkelt bara lite citronsaft. Slutligen kan man gärna tillföra något med fet textur för att runda av tanninerna en liten aning.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se