Vecka 47

2018 Tokara Director’s Reserve

Tokara, 239 kr, (nr. 94795), Stellenbosch, Sydafrika
63% Sauvignon Blanc och 37% Sémillon

Man kan säga att det finns fyra huvudtyper av viner med Sauvignon Blanc. Den allra mest klassiska och eleganta är den från östra Loire, med appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé som de viktigaste ursprungen. Ingenstans i världen är Sauvignon Blanc så förfinad och lågmäld som här, där vinerna lika mycket präglas av druvsortens blommighet och finstilta vegetala parfymer som av kalkstensjordarna. Den allra vanligaste stilen är dock den internationella som i framför allt Marlborough på Nya Zeeland visar druvsortens typiska karaktärer i betydligt större penseldrag. Samma karaktärsfulla, fruktiga och syrafriska stil gör man också i Australien, Sydafrika och Chile. En mer lågmäld och komplex men fortfarande smakrik och karaktärsfull stil är den som är skapad i Bordeaux, där Sauvignon Blanc ofta blandas med den lite fylligare Sémillon och än mer betydelsefullt jäses i ekfat för avrundning och en elegant vaniljnyanserad ekfatskaraktär. Slutligen har man den sent skördade versionen, också den med (oftast) Sémillon som parhäst och med Bordeaux (framför allt Sauternes) som ursprung. Veckans Vin kommer från Sydafrika och är mer inspirerat av det torra vita bordeauxvinet än någon av de andra stilarna.

Med en historia som skriver 300 år är egendomen Tokara en av de äldsta i Sydafrika. År 1994 fick egendomen nytt liv sedan den hade köpts av familjen Ferreira som lät plantera vin på marker på 350 till 550 meters höjd i Simonsberg Mountains, där klimatet har en tydlig påverkan från False Bay och dess svalkande havsvindar. Jordarna kombineras av sandsten och vittrad granit och passar flera druvsorter, som Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Chardonnay för vitt vin och de fem blå bordeauxdruvorna för rött vin. Man har också vingårdar i Elgin och Hemel-en-Aarde ute vid kusten, där klimatet är svalare. Idag har man sammanlagt 82 hektar stora egna vingårdar och gör en mångfald viner från dessa.

Director’s Reserve finns som både vitt och rött vin och det vita görs enligt idén för vita bordeauxviner, det vill säga Sauvignon Blanc (63 procent i den här årgången) för friskhetens skull och Sémillon (37 procent) för något gulare fruktighet och lite fetare textur. Vinet har jästs och lagrats under nio månader i franska ekfat i sitt färdiga skick har det en alkoholhalt på 13.5 procent och en uppfriskande syra på hela 6.2 gram per liter.
Doften är medelstor, bara en aning blommig av Sauvignon Blanc och snarare lite gulfruktig med toner av passionsfrukt och ananas som är något mer typiska nyanser som dyker upp när Sémillon och Sauvignon Blanc skapar ekvationen. Och särskilt när de mest gröna och aromatiska sauvignonövertonerna har rundats av genom jäsningen och den nio månader långa lagringen i franska ekfat, som istället har införlivat en snygg vaniljnyans. Smaken är medelfyllig och mjuk med en fin syra och känsla av vit bordeaux om än i lite fruktigare och lättare stil. Att vinet har 3.0 gram restsötma känns inte alls, annat än just den lite fruktigare texturen, och det balanseras tacksamt av den friska syran.
Det är ett riktigt trevligt vin i gastronomiskt anpassad stil, som matchar lätta till medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter såväl som lite mildare kyckling- och ljusa kötträtter (exempelvis kalv med ljus veloutésås och rotgrönsaker). Dessutom njuter man det med fördel till många ljusare pastarätter (fisk, musslor och gräddiga såser snarare än köttfärssås och tomat) och risottos, och till allehanda ostar. Njuta av vinet nu och de kommande tre fyra åren, helst vid en temperatur kring tio till tolv grader.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se