Vecka 14

2018 Villa de Corullón

Decendientes de J Palacios, 399 kr, (nr. 92635), Bierzo, Spanien
100% Mencía

Skynda dig att köpa vinet, det kommer tyvärr bara 324 flaskor av det, jag vågar lova att du kommer att tycka om det. Det här är den tjugonde årgången av vinet och det har blivit alltmer förfinat sedan jag provade ett par av de fem första årgångarna.
Firman Decendientes de J Palacios grundades 1999 av Ricardo Pérez Palacios, som året innan hade besökt det nästan helt okända distriktet och fascinerats av landskapets och dess på den tiden rustika men lovande vinerna, och hans berömda farbror Alvardo Palacios som nyss hade blivit superstjärna i Priorat. Inspirerade av de gamla vingårdarna och den lokala druvan Mencía och med en förkärlek till traditionen och strukturen i Bourgogne, som de båda håller som ett av världens bästa vindistrikt, insåg det snabbt att Bierzo hade stor potential. De köpte några vingårdar och ett gammalt vineri i byn Villafranca del Bierzo och satte igång arbetet med att skapa en vinfirma enligt den filosofi om terroir som odlarna i Bourgogne alltid har levt efter.

I stort sett hela firmans vingårdsareal är utspridd kring byn Corullón, en liten bit utanför Villafranca del Bierzo. Här reser sig en amfiteaterliknande bergsrygg, på vilken otaliga små vingårdar klänger sig fast på sluttningar åt alla väderstreck. Vingårdarna ligger på från 500 till närmare 1 000 meters höjd och de har alla ett stort inflytande av både solen och värmen och de avsvalkande vindarna från den svala Atlanten i norr. Ett antal vingårdar vetter mot norr, vilket som ger vinerna en större finess tack vare det ännu svalare klimatet.
”Vi har ett intressant klimat, det är egentligen kontinentalt, men det påverkas av Atlanten, framför allt västerifrån, och vi har oftast tillräckligt mycket regn för att undvika vattenstress”, förklarar Ricardo
Att identifiera enskilda vingårdslotter och deras potential till extraordinära viner var en av deras idéer och fem av deras totalt 40.00 hektars stora vingårdsareal, som fördelas över 220 små enskilda lotter, ser de som sina premier crus. Just det här vinet, Villa de Corullón, är firmans vino de villa, en ren översättning från franskans village och därmed ett vin som ses som byvinet. Därtill gör man ett vin som heter Pétalos som är firmans generiska vin enligt idén Bourgogne Rouge. Alla görs med den lokala druvsorten Mencía, skillnaderna vinerna emellan ligger allra främst i druvornas ursprung.

Det här vinet görs av druvor från 50 till 100 år gamla knotiga stockar i de olika vingårdarna man äger. Musten jäses i ståltankar och öppna ekjästankar med en bit över en månads maceration och vinet dras sedan över till franska ekfat, cirka 70 procent nya, för att först gå igenom malolaktisk jäsning, sedan dras om till rena fat och slutligen lagras i 16 månader i faten. Vinet buteljeras utan att klaras eller filtreras och det har landat på en alkoholhalt kring 13.5 procent. Mer är drygt 23 000 flaskor och ett hundratal magnumbuteljer blev det inte.

Doften är medelstor, djupt körsbärsfruktig med en svagt örtigt och nästan köttig kryddighet och ett stenig jordighet som rent känslomässigt placerar vinet på de solexponerade magra bergssluttningar ovanför dalgångarna i Bierzo. Man kommer inte ifrån känslan av att det här är ett vin som är mer format av terroir än av frukt – och det är såklart något som de flesta genuina vinälskare hållet högt. Mitt i allt det läckra känner man hur tät och koncentrerad frukten är. Smaken är medelfyllig och intensiv, mörkt och lite syrligt körsbärsfruktig med en tydlig och fortfarande ung struktur av odlings- och vinmakamässigt snyggt hanterade tanniner. Här finns det både kraft och finess på samma gång.
Slå gärna upp vinet i karaff en halvtimma innan servering och försök hålla det kring 17–18 grader för fräschörens skull. Vill du lagra det är minst tio år en fullt rimlig rekommendation.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se