Vecka 12

2018 Walker Bay Pinot Noir

Newton Johnson Vineyards, 199 kr, (nr. 95109), Walker Bay, Sydafrika
100% Pinot Noir

Innan vi går vidare i texten – det här är ett väldigt välgjort och gott vin som visar att Pinot Noir äntligen på 2010-talet har hittat rätt i Sydafrika. Och en av den nya tidens stjärnor i Sydafrika är den unga firman Newton Johnson. Det är nu 25 år sedan som familjen Newton Johnson köpte en farm i den högre delen av Hemel-en-Aarde Valley och började röja marken för att plantera vin. Klimatet är svalt och jordarna är magra med stort inslag av grus, kvarts och fältspat, i de lägre delarna av vingårdarna med större inslag av lera. Chardonnay och Pinot Noir är det viktigaste druvsorterna. Idag är det Gordon och Nadia Newton Johnson som gör vinerna och att de har Bourgogne som tydlig förebild och inspiration råder det ingen tvekan om när man provar deras viner. Druvorna skördas tidigt på morgonen då det är svalt och de förs till vineriet i små lådor så att druvklasarna bevaras hela. Chardonnayvinerna jäses med den naturliga jästen i 228 och 500 liters franska ekfat, som mest 25 procent nya, och efter malolaktisk jäsning och lagring i tio till tolv månader följt av två månader i ståltank för en sista sedimentering buteljeras de utan att klaras eller filtreras. Pinot Noir följer också klassiskt burgundiskt mönster i framställningen och med full avstjälkning för största elegans.
Hemel-en-Aarde Valley ligger i Walker Bay ute vid kusten sydost om Cape Town och är en ung vinregion. Klimatet är svalt och tydligt påverkat av det kalla havet som ligger mellan fyra och åtta kilometer bort från vingårdarna. De ligger på 150–300 meters höjd och har varierad exponering. Det är framför allt svalodlingsdruvor som trivs här och vinerna får alltid stor elegans, hög naturlig syra och en mer måttlig alkoholhalt, ofta kring 13.0 till 13.5 procent. Årligen faller det omkring 900–1 000 mm nederbörd här, ungefär hälften under växtsäsongen och resten under vintern.

Druvorna till det här vinet kommer från vingårdslotter på 220 till 290 meters höjd med vittrad granitjord på en bädd av järnoxidrik lera, belägna mellan fyra och åtta kilometer från det svalkande havet. Jämfört med vingårdarna för chardonnayvinerna vetter de här lotterna år flera väderstreck, vilket gör några av dem en liten aning varmare (de nordligt exponerade). Skördeuttaget ligger på måttliga 25–35 hektoliter, alkoholhalten landade på 13.7 procent och syran på 5.7 gram per liter. Dessa värden är närmast identiska med de i Bourgogne. Vinet är framställt med full avstjälkning och cirka tre veckors skalkontakt, därefter lagrat i 228 liters ekfat (en fjärdedel nya) under elva månader följt av sex månader i ståltankar. Vinet har inte klarats eller filtrerats.
Som väntat av svala Walker Bay är det här ett mer lättsamt och elegant vin, friskt bärig och sval men också lite jordig och kryddig. Det är primärt inte en sötfruktigt charmig pinot, däremot är den intressant förvisso elegant fruktig men snarare något återhållen och stram med viss komplex, men den blommar upp med luftning. Smaken är ganska lätt, rent fruktig och elegant med en sval och lite stram känsla, men också en stor fräschör. Rent spontant är likheten med ett ungt vin från solig årgång i Beaune inte långsökt och känslan är att det är ett vin som kan behöva ett eller kanske två års flasklagring för att rundas av i slutet av eftersmaken och därmed öppnas upp lite mer. Servera vinet vid cirka 16–17 grader till samma typ av mat man väljer till lite mer eleganta bourgogner.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se