Vecka 10

2019 Barbera d’Alba Superiore

Gicomo Borgogno, 179 kr, (nr. 74201), Piemonte, Italien
100% Barbera

Att som ung vinmakare ta över ansvaret för en av de mest anrika vinerierna i ett av de mest klassiska vindistrikten kräver både mod och mognad. Att axla och respektera tradition och samtidigt putsa dess konturer och nyanser och med det lyfta vinerna till modern finess kräver också en god portion fingertoppskänsla. Det är just vad Andrea Farinetti har, som 2010 tog över ansvaret för produktionen sedan hans familj hade köpt firman Borgogno två år tidigare.

Man kan tro att hyllade vindistrikt som Barolo lever på en fantastisk historia av framgång och guldkant. Riktigt så är det inte. Här liksom i de flesta vindistrikt runt om i Europa var det svårt att leva av vinet och till och med de vinodlare som satsade på kvalitet hade svårt att få verksamheten att blomstra i det ekonomiskt kantstötta Europa under efterkrigstiden. I Barolo valde många firmor att lägga ner, eller åtminstone skala ner. Dessutom ansågs vinerna så nyligen som under 1980-talet vara för rustika och kräva alldeles för lång lagring för att vara kommersiellt framgångsrika. Än mer problematiskt var livet för den mycket billigare druvan Barbera, trots att dess viner ansågs som mer vardagliga. En alltför skarp syra och ogin frukt hörde inte till den då nya tidens smak. Men under 1980-talet moderniserades även vinerna av Barbera med plantering i bättre vingårdslägen, något högre mognad vid en den lite senare skörden, lägre skördeuttag och dessutom lagring i både små och stora ekfat.

Firman Borgogno grundades redan 1761 och är därmed en av de allra äldsta i regionen. I något mer modern tid började Cesare Borgogno lägga undan en del av produktionen av sina bästa viner från Barolo varje toppårgång. Det var ett begåvat drag som i nutid har kommit att spela en viss roll i det klanderfria rykte som firman Borgogno idag har. Dessa äldre och fullt mogna årgångar har successivt sålts och fortfarande idag kan man köpa mogna årgångar av firmans Barolo – därmed kan vi idag uppleva hur storslagna årgångar av mogna viner från Barolo smakar utan att ha egna vinsamlingar att gräva ur.
Fortfarande idag är man allra mest känd för sina viner från Barolo. Från sina 31 hektar stora årgångar kommer närmare 60 procent från just Barolo, där man gör en Classico, en Barolo Riserva och tre vingårdsspecifika viner från lägena Cannubi, Liste och Fossati, dessutom en ljuvligt sötaktig och kryddigt komplex Barolo Chinato. Produktionen omfattar ett par andra viner som är precis lika välgjorda och fina, men av andra druvsorter. Deras Barbera d’Alba Superiore är just ett sådant härligt vin.
Vinet görs enbart med druvsorten Barbera som kommer från vingårdar med kalkstenjordar och märgel och en östlig och nordöstlig exponering utanför Alba (sydligt exponerade vingårdar här är vanligen planterade med Nebbiolo för ursprunget Barolo). Druvorna skördades under den andra hälften av september och efter sortering avstjälkades druvorna varefter musten jästes i ståltankar under tolv dagar. Eftersom man inte har velat förändra vinets doft eller smak lät man omkring 70 procent av vinet mogna i ståltankar, medan resten av vinet fick ligga i botti (stora fat) av slovensk ek.
Vinet provades i ett typiskt Bourgogneglas, den glasdesign som är den perfekta för både Nebbiolo och Barbera, och vid svala 16–17 grader för att lyfta fruktighet och fräschör. Doften är något dovare och mörkare körsbärsfruktig än vad viner av Barbera vanligen brukar ha, den är inbjudande på samma gång som den är lite återhållsam och den är framför alltmer komplex än generös – klassiskt elegant och finstämd med en fin nyans av körsbärskärna. Smakmässigt är vinet medelfylligt och ganska lent fruktig med den för druvan så typiskt friska syran (dock fint balanserad med frukten) och behagligt polerade tanniner.
Det här vinet dricks med stor behållning idag, men det är så pass seriöst att de kommer att kunna lagras i minst fem till åtta år till för en än mer nyanserad doft- och smakupplevelse. Drick det som det är eller till lättare mot medelkraftiga rätter av stekt fisk, fågel och ljusare kött, till risottos med parmesanost och svamp eller till pastarätter med svamp eller raguer av kött. Och till charkuterier och medelkraftiga vitmögelostar, kittostar och hårdostar.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se