Vecka 22

2019 Celeste Crianza

Pago del Cielo / Familia Torres, 199 kr, (nr. 73022), Ribera del Duero, Spanien
100% Tinto Fino (Tempranillo)

Etthundratrettiotvå år efter att familjen Torres grundade sin första vinegendom och lade grunden till sitt idag enastående vinimperium, köpte Miguel Torres en sju hektar stor egendom på 890 meters höjd i Fompedraza utanför Valladolid. Det här var familjens första satsning i Ribera del Duero, men någon vingård värd namnet fanns det inte då.
”I nuläget är vingården under renovering, men vi tycker mycket om det lilla vineriet som finns där”, berättade Miguel Torres när han direkt efter köpet släppte nyheten till media.
”Men vi hade inga problem att köpa druvor till vårt nya vin Celeste, det finns gott om bra vingårdar runt omkring oss”, lade han till.
Man döpte egendomen till Pago del Cielo, ”vingården på taket” efter det höga läget och gav namnet till vinet Celeste med den ungefärliga betydelsen ”himlen”. Sedan vinet gjordes första gången har det utvecklats till ett lite mer seriöst strukturerat och elegant nyanserat vin och det är väl värt att köpa.
Om en vanlig uppfattning är att vinerna från Ribera del Duero är rustika med ganska markerade tanniner, ger det här vinet en annan bild av hur vinerna kan vara. Tempranillo, som här heter Tinto Fino, är egentligen en äldre klon eller version av den lite mildare klonen som är dominerande i Rioja. En annan och egentligen mer betydande skillnad är den högre altituden och därmed svalare vingårdslägena. Det ger i normalfallet ett vin med tydlig struktur, fasta tanniner och god syra och på det lite extra energi från kalkstensjordarna. Och med det en nästan nödvändig extra lagring för att uppnå mjukhet.
Vi lägger det åt sidan och kan konstatera att Celeste Crianza är ett omedelbart drickbart vin, det har druvsortens typiskt rödnyanserade och samtidigt något mörkare körsbärsliknande frukttoner och även en liten vaniljnyans som mer kommer från vinmakarens hantverk (ekfaten). Rent strukturellt finns såklart tanninerna här, de ger stadga åt den fint fruktiga smaken och det kommer också ett fint lyft tack vare den ursprungstypiska friska syran.
”Även om vi har ett typiskt inlandsklimat i Ribera del Duero, med torra och varma dagar där temperaturen lätt kan nå över 30 grader mitt på dagen, gör den höga altituden att nätterna alltid är svala, särskilt mot slutet av säsongen kan temperaturskillnaden dag och natt vara omkring 20 grader”, förklarar Miguel när vi talade om odlingsförutsättningarna.
Druvorna skördas i mitten av oktober och musten jäses i ståltankar vid 28–30 grader under en vecka med ytterligare två veckors skalkontakt. Därefter tappas vinet över i främst franska och till mindre del amerikanska ekfat, totalt sett omkring 20 procent nya, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader.
Dricks vinet nu när det är ungt, rekommenderas servering i glas med stor kupa (som till vinerna av Syrah eller från Bordeaux) alternativt ge vinet minst 15 minuters luftning i karaff. Även om det inte är ett storslaget och påtagligt strukturerat vin som kräver lagring, kan det mycket väl sparas i omkring fem sex år från idag för att vinna lite mer komplexitet.
Maten bör vara medelkraftig, stekt eller grillat kött känns mest naturligt, men man kan såklart också bygga både fiskrätter (grillat vit fisk i så fall) och vegetariska rätter (utan beska eller hetta i så fall) till vinet. I samtliga fall rekommenderas någon form av fet textur i rätten för att fånga upp tanninerna – en kräm av vita bönor och olivolja, en fet sås, en tryffelmajonnäs, eller en potatispuré eller potatisgratäng.

Här i Ribera del Duero gör man idag tre viner, utöver denna Celeste Crianza gör man också en Celeste Roble (lite enklare, mycket kortare lagring) och en längre lagrad Celeste Reserva. Från granndistriktet Rueda gör man även en vit Celeste Verdejo.

Importör i Sverige är The Wine & Spirit Collective, www.twscollective.se