Vecka 32

2019 Chablis Vieilles Vignes

Domaine des Chaumes, 249 kr, (nr. Beställs online för hemleverans), Bourgogne, Frankrike
100% Chardonnay

Chablis är ett av det mest populära vita kvalitetsvinerna i Sverige och så har det varit under en längre tid. Den stramt återhållna och nyanserade stilen, renheten och elegansen, den friska syran och absolut torra smaken är något vi alla uppskattar. Under de senaste sex åren har produktionen av chablisvinerna tyvärr reducerats kraftigt av både frost och hagel och många firmor har drabbats väldigt hårt av det. Av den anledningen har priserna skjutit i höjden – men det är troligen och tråkigt nog inget mot vad vi kommer att se de närmsta åren, inte minst efter den lilla skörden 2021. Än så länge finns det gott om chablisvin och priserna är acceptabla, därför är det en stark rekommendation att köpa på sig viner för de kommande åren. För vinerna från Chablis har en god lagringskapacitet, särskilt från bra producenter. På nivån grand cru kan man lätt och tryggt räkna med minst 15 års lagringskapacitet och till och med 20 år, för premier crus nästan lika länge och till och med på nivån chablis kan vinerna utvecklas mycket fint under tio år. Och det finns en stor fördel med lagring av chablisviner, de vinner alltmer djup och komplexitet och upplevs oftast ge betydligt mer karaktär med åtminstone fem års lagring.

I det 5 771 hektar stora distriktet Chablis utgör nivån village, kort och gott buteljerad som Chablis, strax över 3 700 hektar. Majoriteten av dessa vingårdar är planterade från 1980-talet och framåt och är förhållandevis unga. Det beror till stor del på att Chablis var ett underutvecklat distrikt fram till för ungefär 40 år sedan och har vuxit betydligt efter det, dessutom på att man har haft ett antal svåra frostvintrar som har tagit de äldsta vingårdarna ur tiden. Att hitta viner från över 60 år gamla vingårdar är därför inte särskilt vanligt, men det precis ett sådant vin som 2019 Chablis Vieilles Vignes från Domaine des Chaumes är.
Det här är en anrik egendom, familjen började odla vin för över ett sekel sedan, vilket ett av deras andra viner vittnar om, Chablis Vieilles Vignes Cuvée 1902. Det vinet kommer från firmans allra äldsta stockar och görs i mycket liten volym. Idag drivs den 11.00 hektar stora familjefirman av Céline och Romain Poullet och det arbetar sedan lång tid tillbaka enligt hållbara metoder och är numera också certifierade enligt HVE, Haute Valeur Environnementale. Det kan jämställas med vad skulle säga vara återhållsamt, i stort sett strikt ekologiskt men med fler och mer djupgående värderingar kring natur, miljö och jordbruk. Man gör vin på nivåerna petit chablis, chablis och premier cru (från de tre vingårdarna Vaillons, Fourchaume och l’Homme Mort). Därtill gör man lite crémant samt Bourgogne Rouge och rött vin från en till Chablis närliggande appellationen Irancy.

Åter till veckans vin som görs med druvor från flera små vingårdslotter och musten jäses med sin naturliga jäst i ståltankar vid låg temperatur. Till skillnad från det mesta vinet i Chablis på den här kvalitetsnivån får vinet mogna på sin jästfällning i hela 15 månader, tio till tolv är annars det vanligaste. Det leder till en lite djupare kropp och rundare textur, vilket också de gamla stockarna och den varmare årgången (2019) har bidragit till.
Vi ska inte fastna i traditionella beskrivningar som ”lätt”, ”ståligt” och ”knivskarpt”, här talar vi istället om en mer seriöst strukturerad chablis med lite mer fokus på kalkjord, djup och fint mogen gul äppelfrukt, det finns redan en fin komplexitet och en försmak på vad som ska komma med mer ålder. Smaken är medelfyllig, lite rikare än i genomsnittet i Chablis, fruktig men absolut torr. Och det är väldigt gott.
Det är en chablis att njuta av vid cirka tio grader, nu som ung eller mogen om tio plus år, och med tanke på djupet gärna till medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter – gärna klassiska vitvins- och musselsåser, god moules frites, och fisken kan hellre vara stekt än kokt och den milda umamisötman från pilgrimsmusslor, hummer och havskräftor passar alldeles utmärkt till vinet – just för vinets lite större frukt och djup.

Importör i Sverige är Fine Wine Service, www.finewineservice.se