Vecka 16

2019 Château Bouscassé Vieilles Vignes

Château Bouscassé, 329 kr, (nr. 94223), Madiran, Frankrike
100% Tannat

Nu när våren nu har kommit på riktigt är det många som njuter och börjar blicka framåt mot sommaren. Sett ur ett soligare och varmare väderperspektiv kanske ett svalt och friskt vitt vin eller ett rosévin hade varit mer passande som Veckans Vin, men man kan lika gärna välja ett absolut fyndmässigt och riktigt smakrikt rött vin som man bör köpa många flaskor av och stoppa in i vinkällaren för stor njutning av under många herrans år framöver. Faktiskt flera decennier om man har tålamod nog – för cuvéen Vieilles Vignes från Château Bouscassé har en dokumenterad lagringskapacitet.

Mina första minnen av Château Bouscassé sträcker sig tillbaka till mitten av 1990-talet. Då precis som idag imponerades jag av djupet och strukturen i vinet, att det kändes oväntat seriöst och nyanserat för att vara ett billigt vin. Samma sak kände jag med syskonvinet Château Montus från samma distrikt.
Det var 1979 som den då unga och fortfarande okända Alain Brumont ärvde Château Bouscassé och dess vingårdar av sin far. Året därpå köpte han det närliggande Château Montus och det var med dessa två egendomar som han under de kommande decennierna skulle skriva modern vinhistoria. Han kom att bli inspiratören, renässansmannen och ikonen i det vid den tiden undangömda och bortglömda distriktet Madiran i sydvästra Frankrike och han blev det med den lokala druvsorten Tannat. Det är en tjockskalig och påtagligt tanninrik mörk druvsort som kan ge kraftfulla och långlivade viner som med tiden utvecklar både nyansrikedom och finess.
Man kan med fog säga att det var Alain Brumont som lyfte druvsorten Tannat till vad den är idag och vägen dit gick inte bara genom vingården, utan minst lika mycket genom vineriet där han utvecklade tekniker för en mer skonsam och förfinad extraktion av tanninerna ur skalen.

Château Bouscassé har idag 120 hektar vingård och man gör två utmärkta röda viner härifrån. Toppvinet heter just Château Bouscassé Vieilles Vignes och det görs uteslutande med Tannat från de äldsta stockarna. Det vin som kort och gott heter Château Bouscassé bygger också sitt djup och mycket av sin struktur på just Tannat, som i det vinet kommer från något yngre stockar. För att göra det vinet lite mer lättillgängligt som ungt låter man blanda i Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Drygt ett års lagring i till ungefär hälften nya små ekfat har också bidragit till en lite mer polerad struktur.

Däremot har Cuvée Vieilles Vignes mognat i helt nya små ekfat, men tack vare vinets kraft och markerade struktur är faten så gott som helt absorberade i den mörka och täta frukten. Att man använder nya fat beror också på att vinets tydligare tanninstruktur klarar av och faktiskt behöver nya ekfat för att integreras och poleras.
Man kanske blir något avskräckt när man läser om viner med massiv tanninstruktur och vin som kan och gärna ska lagras i minst fem och gärna tio år – det behöver man verkligen inte oroa sig för. Genom åren har Alain Brumont och numera hans styvson Antoine Veiry (vinmakare här sedan 2017) förfinat tekniken att vinifiera Tannat och gör det idag med sådan precision att vinerna faktiskt är fullt njutbara redan som unga. Allra bäst är ändå att slå upp vinet i karaff och låta det andas i minst en halvtimma, gärna en timma, och såklart servera det till mat men någon form av fet textur i rätten som gör att tanninerna fångas upp och rundas av. Då får man en fantastisk vinupplevelse.

Slutligen, för att förtydliga det hela, det här vinet och den vanliga cuvéen från Château Bouscassé, precis som de två motsvarande vinerna från Château Montus, hör till de allra största fynden på Systembolaget!

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se