Vecka 39

2019 Château Montus

Château Montus, 279 kr, (nr. 92208), Madiran, Frankrike
ca 80% Tannat, 10% Cabernet Sauvignon och 10% Cabernet Franc

En mer vanlig framlagd uppgift är att vinet från Château Montus görs med Tannat och lite Cabernet Sauvignon, men sanningen är numera att det också ingår lite Cabernet Franc i vinet.
”Eftersom vi har noterat att Cabernet Franc trivs väldigt bra här och ger viner med större finess, lite lägre pH, större fräschör och något lägre alkohol, har vi börjat använda den mer i våra cuvéer på senare år”, berättar Antoine Veiry som är svärson till den legendariska grundaren Alain Brumont och som sedan 2017 gör vinerna på Château Montus och Château Bouscassé.
I den här årgången är det ungefär tio procent vardera av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc som blandas med distriktets huvuddruva Tannat och intressant nog samjäses de tre sorterna trots att de inte alltid mognar precis samtidigt.
”Antingen håller vi Tannat i små boxar i kylrum ett par dagar medan framför allt Cabernet Sauvignon mognar, eller inleder vi den långsamma och svala jäsningen med Tannat och Cabernet Franc och blandar i Cabernet Sauvignon efter några dagar”, förklarar Antoine när vi diskuterar hur framställningen har förändrats under åren.
När Alain Brumont köpte den 25 hektar stora Château Montus år 1980 var varken egendomen eller distriktet Madiran särskilt omtalat. Det var mycket tack vare hans noggranna och tålmodiga arbete i vingårdarna och vineriet som världen under framför allt 1990-talet skulle förstå vad Tannat är för druva och vilka utmärkta viner man kan göra av den här i Madiran. En sak som Alain tidigt insåg var att han skulle behöva tämja den tanninstinna druvsorten Tannat och det gjorde han främst genom sitt vingårdsarbete, men också genom lagring i nya små ekfat. I sitt toppvin Château Montus Cuvée prestige är det särskilt viktigt eftersom det vinet uteslutande görs med Tannat, men i firmans vanliga cuvée Château Montus, förlitar han sig istället på inblandning av andra druvsorter. Troligen är Madiran det enda, eller ett av få distrikt i världen, där man använder Cabernet Sauvignon för att mjuka av tanninstrukturen i ett rött vin.

Precis som vanligt finns det ett lite större djup och en större intensitet i vinet från Château Montus än i det från Château Bouscassé, men de båda bjuder på en druv- och platstypisk mörk bärfruktighet, en liten nyans av ekfat och en hustypisk finess. Just nu är vinet fortfarande ungt och något mer format av frukten än av komplexitet, men redan inom ett par år från idag kommer den fina utvecklingen att ta fart. Smakmässigt är kroppen relativt fyllig och också den driven av frukt, men det finns också fin syra som bidrar till finess och även om tanninerna är stora och fint extraherade håller de tillbaka en del av vinets bästa sidor.
Det är ett underbart och gott vin att dricka redan nu och de kommande två tre åren (ungefär), men då är det klokt att lufta vinet i karaff, gärna upp emot en timma före servering. Maten kan vara medelkraftig till smakrik, gärna klassiska kötträtter och gärna med något tillbehör med fet textur som en sås eller potatisgratäng eller exempelvis smörstekt svamp för att fånga in tanninerna. Har man tålamod rekommenderas tre till fem år flasklagring – till att börja med – för ökad komplexitet.

Ett vin behöver inte vara exklusivt eller dyrbart för att kunna lagras i minst tio år och därmed utveckla komplexitet. Vinerna från Alain Brumont och hans egendomar Château Bouscassé och Château Montus i Madiran är precis sådana och de har en dokumenterad förmåga att kunna utvecklas till större komplexitet under tio år eller längre. Och vill man slå lite mer på stort och söka en ännu längre lagringspotential, då väljer man de faktiskt inte alltför mycket högre prissatta prestigevinerna Cuvée Prestige från Château Montus och Cuvée Vieilles Vignes från Château Bouscassé.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.winaffair.se