Vecka 34

2019 Crozes-Hermitage Blanc Mule Blanche

Domaine Paul Jaboulet Aîné , 239 kr, (nr. 92159), Rhône, Frankrike
50% Roussanne och 50% Marsanne

Det här är alltid ett av de finaste och mest eleganta vita vinerna från Crozes-Hermitage, så också i den utmärkta årgången 2019. Doften är medelstor och växer till större kraft, fetma och djup med en stunds luftning i glaset och stegrad temperatur, den är ren och elegant stenfruktaromatisk med viss blommighet och ett uns av honung. Man kan möjligen förnimma en liten vaniljsötma från ekfaten, mer är så är det inte, och balansen är väldigt fin utan att någon komponent sticker ut för mycket. Smaken är medelfyllig, ung och elegant och mer driven av ljusa persikor och citrus än av komplexitet och kryddighet och med en riktigt fin syra som tillsammans med en tydlig mineralsälta ger smaken spänst och fräschör. Den här typen av vitt vin från Rhône har alltid två ansikten och två användningsområden. Serveras vinet ungt och svalt, cirka tio grader, upplever man vinet friskt och mjukt fruktigt som en fullvärdig partner till sushi, färska räkor, skagenröra, skaldjur och fisk med eleganta smör- eller vitvinssåser och även milda till medellagrade ostar. Låter man vinet luftas i minst en halvtimma och serverar det vid cirka 14 grader, blir det istället en ledsagare till smörstekta och grillade fiskar och skaldjur med rikare såser eller till och med stekta rätter av kyckling och kalv. Man kan till och med göra så att man tar varsitt glas svalt till förrätten och låter flaskan stå framme i rumstemperatur till ökad smakupplevelse till varmrätten. Det är faktiskt smått genialiskt.

Bara sju procent av vinet i Rhônedalen är vitt, men under 2010-talet har intresset för vitt vin härifrån ökat så mycket att man ser en långsam förändring mot större andel gröna druvsorter i framför allt södra Rhônedalen. Här i Crozes-Hermitage, som med sina 1 696 hektar stora vingårdsareal är den största appellationen i norra Rhône, är dock åtta procent av vinet vitt. Förr i tiden användes de gröna druvorna Marsanne och Roussanne främst för att ge det röda vinet en mjukare struktur och en lite större fräschör. Som mest fick man ha 15 procent gröna druvor i det röda vinet från Crozes-Hermitage. I flera av de äldre vingårdarna är de gröna druvorna till och med samplanterade med Syrah, men så gör man inte nuförtiden.

Paul Jaboulet Aîné är en av de klassiska producenterna i norra Rhône, grundad som négociant 1834 och sedan dess utvecklad till en mycket större firma med idag 113 hektar egna vingårdar. Även om man är vida omtalad för sitt enastående vin Hermitage La Chapelle är man väldigt känd för sina viner från Crozes-Hermitage. Den mest berömda vingården är den 45 hektar stora Domaine de Thalabert som planterades redan 1946 och ger ett av de finaste och väl dokumenterat mest långlivade röda vinerna i Crozes-Hermitage. Inte långt från denna vingård ligger den 7.00 hektar stora Domaine Mule Blanche som är planterad med Marsanne och Roussanne i ungefär lika andelar och stockarna är allt från 25 till över 70 år gamla. Sedan 2009 är den här vingården ekologiskt skött. Vinet görs också normalt sett med lika delar av de två blommiga och stenfruktaromatiska sorterna. Det har jästs i en kombination av cirka 80 procent äldre 228 liters ekfat och cementägg och därefter lagrats i dessa under sju månader. Ett gott år kan man göra upp emot 24 000 flaskor av det här vinet och nu finns det återigen i Sverige.
Det här är ett utmärkt vin med typisk ursprungskänsla och utsökta druvkaraktärer. Kvaliteten är hög och priset väldigt attraktivt. Köp gärna ett par flaskor och låt några av flaskorna utvecklas under kommande fyra till åtta år från idag.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se