Vecka 42

2019 Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert

Paul Jaboulet Aîné, 279 kr, (nr. 95325), Rhône, Frankrike
100% Syrah

Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert har i flera decennier varit ett av de bästa om inte det allra bästa vinet från den idag 1 696 hektar stora appellationen som breder ut sig på sluttningarna bakom och öster om samt på flacklandet söder om berget Hermitage. I årgång 2019 bekräftas detta igen. Trots att vinet bara är två år gammalt är det öppet och yppigt och bjuder på en underbart ren och djup mörk bärfrukt med finstilta och lite bakomliggande nyanser av en blåblommighet, krossad vitpeppar och en slags stenig jordighet. Ek känner man inget av alls, vilket inte är så märkligt eftersom man bara har använt 20 procent nya ekfat (228 liter stora) för den ungefär ett år långa lagringen.
Tanninerna är aldrig lika uttalade i vinerna från Crozes-Hermitage som i de större vinerna från Hermitage och grannappellationen Cornas i väster. Här är de eleganta och finputsade och håller samman smaken på ett riktigt fint sätt. Vinet serverades direkt ur flaskan och glas med stor kupa avsedd för just Syrah, den druvsort som vinet uteslutande är gjort med, men det skulle under den kommande timman växa i framför allt finess och nyansrikedom. Ett gott råd är därför att slå upp vinet i karaff om det dricks ungt. Vill man njuta av större mognad är det här ett vin som bevisat har utvecklats väldigt fint i minst 15–20 år.

Den 45 hektar stora Domaine de Thalabert, som ligger i den södra delen av Crozes-Hermitage, är en av appellationens mest kända i trakten. Den planterades redan 1946 och är faktiskt en av de allra äldsta vingårdarna i Crozes-Hermitage. Här är marken är flack och jordarna till stor del täckta av galets, den typen av knytnävsstora rullstenar som är särskilt vanligt förekommande i Châteauneuf-du-Pape och som här liksom där vittnar om att vingården en gång i tiden var en flodbädd. Stockarna är idag mellan 40 och 65 år gamla stockar och de ger sällan ger ett större skördeuttag än 30 hektoliter per hektar, vilket förklarar vinets djup. Den här vingården är uteslutande planterad med Syrah.
Firman Paul Jaboulet Aîné äger också Domaine Mule Blanche, en 7.00 hektar stor vingård som ligger en bara en liten bit bort från Domaine de Thalabert. Den har också en motsvarande stenig jord och gamla stockar av ungefär lika andelar Marsanne och Roussanne och ger ett typiskt och stilfullt vitt vin som också klarar av lagring, men snarare tio år än längre än så.
Man gör ytterligare ett vitt vin från Crozes-Hermitage, men från den ursprungliga norra delen av appellationen. Här ligger den 5.15 hektar stora Domaine de Roure som ofta ger ett djupare och av stenig jord mer komplext rött vin från 2.15 hektar av arealen. I det svalare och mer utsatta klimatet är det faktiskt inte alla år som druvorna når den perfekta mognaden i den här vingården. Man har också 3.00 hektar med omkring 80 till 100 år gamla stockar av Marsanne i en granit- och lössjord som här ger ett fint mineraliskt och friskt vitt vin.

Paul Jaboulet Aîné hör till de mest anrika firmorna i norra Rhône. Den grundades 1834 av den unga Antoine Jaboulet, till en början enbart med viner av köpta druvor. Med tiden skulle familjen Jaboulet köpa vingårdar till en areal som idag uppgår till 113 hektar, framför allt belägen i Crozes-Hermitage, Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie och Condrieu. Med de exceptionella vinerna från årgångarna 1961, 1978 och 1990 av vinet Hermitage La Chapelle skrev man in sig bland de mest enastående vinproducenterna i historien. Tyvärr skulle storhetstiden falna mot slutet av 1990-talet och när Gérard Jaboulet gick bort 1997 gick det utför allt fortare. Räddningen blev familjen Frey från Château Lagune i Bordeaux (och delägare i champagnefirman Billecart-Salmon) som köpte firman 2005 och tillsatte dottern Caroline som ansvarig vinmakare. Inom ett par år hade man fått ordning på firman i sedan ungefär 2009 och 2010 är vinerna åter på topp igen.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se