Australien är ett stort land som sedan deras internationella genombrott för ungefär 50 år sedan för den vanliga konsumenten mest har kommit att förknippas med modernt gjorda viner och många stora och oftare enklare och billiga varumärken från gigantiska firmor. Att landet är stort stämmer i och för sig, men själva vinodlingen täcker inte större areal än 146 250 hektar, vilket egentligen är mycket mer än Bordeaux och Champagne tillsammans. Den arealen fördelas över 65 vindistrikt i framför allt fyra delstater (Tasmanien står för bara en procent och i Queensland finns det ett litet distrikt som utgör 0.5 procent av landets produktion). Allra viktigast är South Australia, som står för ungefär 52 procent av landets produktion och kan ståta med ursprung som Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley, McLaren Vale, Padthaway och Coonawarra. Delstaterna New South Wales (24 procent av produktionen) och Victoria (15 procent) är andra viktiga ursprung, medan Western Australia är betydligt mindre – men med mycket goda förutsättningar för kvalitet.
Det här vinet kommer från distriktet Langhorne Creek som ligger sydost om staden Adelaide och dess mer kuperade svala distrikt Adelaide Hills. I Langhorne Creek ligger odlingarna på låg altitud, upp emot cirka 70 meter, och klimatet präglas som i övriga Australien av sol och värme och låg nederbörd, sällan mer än 170 millimeter per år och enbart fallen under vintern och tidig vår. Däremot har man ganska tydliga influenser av de svalkande vindarna från havet och det gör att klimatet aldrig blir för varmt. Jordarna är bördiga, dominerade av alluviala avlagringar, sand och lerskiffer med visst inslag av järnoxid och i samspel med klimatet får man generellt sett viner med god fruktighet, silkig textur och ganska tydlig fräschör.
I det 6 069 hektar stora distriktet är Shiraz den viktigaste druvan (det är för övrigt landets viktigaste druvsort med 27 procent av landets totala vinvolym), följt av Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot.
Producenten Heartland Wines grundades 1999 av tre vänner, bland dem Ben Glaetzer som är en av de verkligt välkända vinmakarna i Australien. Till det här vinet har han valt ut Shiraz från äldre vingårdar och för att maximera fräschören i vinet har man skördat druvorna på natten då det är svalt och både syra och aromer är som friskast. Efter jäsning i delvis öppna rostfria ståltankar vid måttliga 22 grader och med tio dagars skalkontakt har vinet lagrats i 14 månader i både amerikanska och franska ekfat, omkring 40 procent nya.
Nog finns den solstänkta mörka och sötmogna australiska bärfrukten här, men i den direkt jämförelse med mer typiska shirazviner från Barossa Valley finns här en större elegans och fräschör. Inte heller hittar man den ganska vanligt förekommande ekfatssötman som har blivit signum i kraftiga australiska viner. Därför känns det klokt att lägga eventuella fördomar åt sidan och istället ta fasta vid att man här i Australien precis som i resten av världen gör viner som präglas av både druva, plats och vinmakare. Smaken är medelfyllig med plustecken, mjukt fruktsöt och något uppfriskande, absolut ren och mer driven av frukten som sådan än av jordighet och terroir, och med en lika fint integrerad ekfatskaraktär som i doften. En detalj som bidrar till finessen är tanninstrukturen, som är ung och tydlig men fin. Just nu noterar man en liten alkoholvärme mot slutet av smaken (14.5 procent enligt etiketten), men den balanseras ändå av syran.
Med tanke på fruktigheten och smakrikedomen är det är här ett vin som höra hemma till sommarens grillrätter, gärna kyckling eller kött med inslag av sötma från glaze eller sås och eftersom tanninstrukturen är måttlig klarar vinet också av en viss kryddhetta.
Vinet är drickfärdigt redan nu, men det kan mycket väl sparas i fem sex år och kommer med tiden att upplevas än mer elegant. I nuläget serveras det bäst vid cirka 18 grader och även om det egentligen inte behövs kan det gärna slås upp på karaff för att blomma ut en aning.
Importör i Sverige är Mondo Wine Sweden, www.solera.se