Vecka 50

2019 DMZ Chardonnay

De Morgenzon, 129 kr, (nr. 2742), Stellenbosch, Sydafrika
100% Chardonnay

Om chardonnayviner från nya världens vinländer för bara tio till tjugo år sedan var kända som smöriga, solmoget fruktiga med toner av tropisk frukt, något tunga och feta och alltid kryddiga av ekfatslagring, har stilen i de flesta fall förändrats till något betydligt mer elegant och fräscht. Det gäller i allra högsta grad det här vinet och visst skulle man kunna lockas att beskriva det som något burgundiskt, även om det inte har den mineraliska nerven och komplexiteten som man finner i Bourgogne. Däremot har det en elegans, en frukt som till viss del andas sol och mognad men till större del finstilta frukttoner och stor fräschör. Kroppen är knappt medelfyllig och mjukt fruktig med en väldigt försiktig nyans av ekfaten och med en syra och lyfter smaken och bidrar till elegansen.
Vinet kommer från ett par utvalda vingårdslotter som ligger på 100 till 300 meters höjd i Stellenbosch och de har alla svalkande influenser från det kalla havet i söder. Jordarna består av sandsten och vittrad granit, precis enligt druvsortens önskemål, och vinmakaren Carl van der Merwe menar att jordarna i samspel med svalkan bidrar till friskheten och energin i vinet. Att växtsäsongen 2019 inleddes med en del vinterregn och sedan var något svalare än vanligt har också spelat in i vinets fräschör och balans.
Varje vingårdslott har vinifierats separat med den naturliga jästen och för att skapa en balans mellan renhet och komplexitet lät vinmakaren kombinera jäsningen i ståltankar och framför allt äldre franska ekfat. Sju månaders lagring på jästen, full malolaktisk jäsning, ingen bâtonnage och buteljering efter en lätt filtrering ingick också i hantverket. Tittar man på det slutliga protokollet noterar man en alkoholhalt på 13.9 procent, en syra på 6.2 gram per liter och en restsötma på 3.1 gram per liter som inte i något avseende kan noteras i smaken. Det hela är nämligen ypperligt balanserat och modernt. Och gott!

Sydafrika har idag sammanlagt 92 067 hektar stora vinodlingar, vilket är en liten minskning sedan början av 2000-talet. Det vita vinet står för drygt 55 procent av produktionen och det är lämpligt med tanke på att majoriteten av vingårdarna ligger i de något svala kustdistrikten. Chenin Blanc är med 41 246 hektar landets överlägset mest planterade druvsort. Chardonnay är i sammanhanget en blygsam druvsort som bara odlas på 3 709 hektar – den är passerad av sorter som Colombard och Sauvignon Blanc på den gröna listan och blå sorter som Syrah, Pinotage och Merlot. Men Chardonnay (och syskondruvan Pinot Noir) är på gång och hör till uppstickarna de senaste tio åren. Det här vinet är ett utmärkt exempel på vad man kan göra med moderna metoder och höga ambitioner, till och med i låga prislägen som 129 kronor.
Servera vinet svalt, cirka tio grader, men låt det gärna få blomma ut i en klassisk bourgognekupa. Låt maten vara elegant, gärna fisk och skaldjur eller ljusare grönsaksrätter, och hellre kokt eller ugnsbakad än stekt, och se till att rätten får en uppfriskande syra av citronsaft eller vitt vin. Drick det nu och de kommande fyra fem åren.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se