Innan vi blickar ner i glaset, ett par ord om den fantastiska firman Herederos del Marqués de Riscal – en av de allra viktigaste och mest nydanande firmorna i Spanien på ett och ett halvt sekel.
Det var Don Camilo Hurtado de Amézaga, markisen av Riscal de Alegia, som lade grunden till den anrika riojafirman, detta trots att det inte från början var hans intention. Förvisso han ägde en vinegendom i byn Elciego, men sedan 1836 hade han varit bosatt i Bordeaux och verkat som diplomat och journalist och tack vare hans goda kontakter i Bordeaux ombads han engagera franska vinmakare att initiera en kvalitetshöjning i den här delen av Rioja. Vintraditionen i Rioja i allmänhet och i Spanien i ett större perspektiv var nämligen alldeles för gammalmodig och underutvecklad. Så gott som allt vin var enkelt, jäst och lagrat i stora tinajas (lertankar, typ amforor) och vare sig lämpat för lagring eller export.
Sagt och gjort, markisen av Riscal anlitade den franske vinmakaren Jean Pineau från Château Lansessan, som kom till Rioja år 1858 med stor kunskap, massor av idéer samt 9 000 sticklingar av klassiska franska druvsorter såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Pinot Noir. Odlarna i Rioja förstod sig inte på de druvor och metoder som Jean Pineau vurmade för och markisen beslöt sig därför samma år att han själv skulle bygga en vinkällare och börja odla och framställa vin enligt de moderna metoderna. På så sätt blev Bodegas Marqúes de Riscal, som firman hette då, en nydanare som kom att utveckla Rioja till vad det sedermera blev.
Ett långt sekel senare skulle nya generationer i familjeledet återigen komma att förändra Spanien – men nu i distriktet Rueda i Castilla y Léon. Här hade man förvisso gjort vin i alla tider, fram till slutet av 1800-talet mest röda viner men också sherryliknande soleralagrade och oftast mer eller mindre oxiderade vita viner med framför allt Palomino Fino. Det ville man hos Herederos del Marqués de Riscal ändra på eftersom man såg en stor potential i den lokala druvsorten Verdejo.
Även om klimatet är torrt och varmt (särskilt om dagarna) insåg man att man kunde göra absolut rena och syrafriska viner här. Att nederbörden är så låg som omkring 400 millimeter om året är i och för sig ett gissel, men tack vare att många vingårdar redan på 1970-talet var gamla hade rötterna trängt djupt ner i de sandiga jordarna. Tack vare den höga altituden, vingårdarna ligger på cirka 600 till över 800 meters höjd, är nätterna ändå svala och det bidrar till att bevara druvornas syra på ett utmärkt sätt.
Just det ville man hos Herederos del Marqués Riscal ta fasta på. Med större fokus på Verdejo från gamla vingårdar, tidig skörd och kliniskt ren vinifiering i främst ståltankar, lyckades man så småningom göra utmärkt aromatiska och syrafriska vita viner av modern elegant kvalitet. På den här tiden gjordes egentligen inte vin med den här nya friska doft- och smakprofilen, men den togs snabbt emot med stor entusiasm och därmed skulle allt fler odlare ta efter. Det gav helt ny energi i området och skulle leda till att appellationen Rueda etablerades år 1980.
Idag odlas vin på ungefär 13 160 hektar här och druvsorten Verdejo täcker 11 660 hektar av det. Det är nästan en dubblering av vingårdsareal på 20 år. Utöver Verdejo får man använda både Palomino Fino och Sauvignon Blanc (introducerad av Herederos del Marqués de Riscal år 1974), men skriver man Verdejo på etiketten måste Verdejo utgöra minst 85 procent av innehållet i flaskan.
I vinet Finca Montico är det däremot 100 procent Verdejo från omkring 40 år gamla stockar som gäller, och inget annat. Vingården är sedan 2018 ekologiskt skött och i de magras sand- och grusjordarna blir skördeuttagen små med god intensitet i vinet som följd. Vinifieringen och den knappt halvåret långa lagringen på jästfällningen har skett till 80 procent i ståltankar och resten i 6 000 liter stora franska ekfat. Med en alkoholhalt på 13.0 procent och en syra på strax under sex gram per liter är det ett lätt till medelfylligt och påfallande friskt vin.
Doften sitter precis där den ska – medelstor, fint citrusfruktig och blommig med den läckra antydan av doftmässigt släktskap med Sauvignon Blanc som hör Verdejo till. Renheten är exemplarisk och nyansen av ekfat knappt ens förnimbar – eken har mest bidragit till ett slags djup och framför allt en härlig textur.
Det är ett vin att drickas kylt till svalt, tio grader blir bra, här och nu och under de kommande två tre åren. Drick det som det är, som god somrig aperitif eller trevligt sällskapsvin, till sommarens lite lättare grönrätter, till en kall sommarsoppa, till de lite lättare fiskrätterna eller till de milda ostarna.
Och vill du sedan ha något gott rött till sommarens grill, behöver du inte ”gå över ån efter vatten”. Från Herederos del Marqués de Riscal i Rioja hittar du riktigt god Reserva, och Gran Reserva.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se