Vecka 13

2019 Gentil

Domaine Weinbach, 199 kr, (nr. 95637), Alsace, Frankrike
cirka 30% Riesling, 25% Chasselas, 15% Pinot Gris samt Pinot Blanc, Auxerrois, Muscat och Gewurztraminer

Det känns som en faslig blandning av druvor i det här vinet – och det är precis vad den intressanta vinstilen gentil handlar om. Förr i tiden var det vanligt att vingårdarna hade otaliga druvsorter samplanterade och därmed föddes den här typen av vin. När man renoverade vingårdarna efter vinlusens framfart i slutet av 1800-talet gick i stort sett alla odlare över till att plantera varje druvsort separat. I Alsace precis som i Tyskland har man därför utvecklat en tradition att göra vin av en enda druvsort och därför får vinerna sina namn av exempelvis Riesling eller Pinot Gris. När man idag blandar druvor faller den möjligheten och därför har man i Alsace återtagit namnet Gentil för den typen av vin. Hur som helst får man däremot inte göra, vinet måste till minst 50 procent var gjort med druvsorterna Riesling, Pinot Gris, Muscat och Gewurztraminer, de sorter som i Alsace benämns som de fyra nobla. Därigenom ska man enligt idén säkerställa att vinet har tillräcklig personlighet avseende doft och smak. Resten kan vara de sekunda druvsorterna Pinot Blanc, Chasselas, Sylvaner och Auxerrois. Den senare är nog den minst kända av druvsorterna i Alsace och den nämns aldrig på vinets etikett trots att den täcker 9.6 procent av distriktets totala vingårdsareal om 15 621 hektar. Istället blandas den in i blandvintyperna gentil eller edelzwicker eller används som Pinot Blanc. Man hittar den således i viner som etiketteras som Pinot Blanc och ett sådant vin kan faktiskt vara gjort uteslutande av Auxerrois.

När man lägger näsan i det här vinet får man en svår längtan efter sommaren. Här finns allt det där blommiga, parfymerade och charmigt gulfruktiga som man önskar av ett sommarvin. Trots bara en några procent vardera av sorterna Muscat och Gewurztraminer finns det gott om blommighet, rosenblad, gul stenfrukt och pepprighet. Till och med om man normalt sett kan ha lite svårt för dessa personliga och doftrika druvsorter kommer man att tycka om det här – de andra druvsorterna ger en mildare och finstämd elegans som gör vinet mycket mer harmoniskt och balanserat än vad vinstilen vanligen bjuder på. Smaken är medelfyllig och mjukt texturerad, en känsla som verkligen är hustypisk, fruktig med en charmerande och snyggt placerad känsla av sötma, men också fint uppfriskande och till och med lite mineralisk.
Druvorna till det här vinet kommer från unga stockar i den 5.00 hektar stora historiska vingården Clos des Capucins där firman har sitt säte. Jäsningen sker i ståltankar med den naturliga jästen, därefter dras vinet över till äldre foudres (stora ekliggare) för lagring.
Sett till doft- och smakupplevelse blir det här vinet det perfekta sällskapet till lätt kryddiga rätter av fisk, skaldjur, kyckling och till och med lamm från det indiska köket – curry och blommigheten från Gewurztraminer är ett sällsynt lyckat äktenskap. Det passar också bra till rätter med halstrade skaldjur eller rätter med lätt sötaktiga skaldjurssåser eftersom vinets milda sötma balanserar skaldjurens umamisötma på ett perfekt sätt. Prova det också till tempurafriterade rätter med sötaktiga och till och med heta såser, det är ljuvligt. Och till ostbrickan!

Samtidigt som det här vinet lanseras på Systembolaget kommer också ett mer klassiskt finstämt vin med god syra och fin mineralitet, 2019 Pinot Blanc Les Terres du Prince (nr 93425 för 329 kr). Druvorna till det här vinet kommer från en lott med gamla stockar i Clos de Capucins samt från en liten lott vid foten av vingården Altenbourg som har kalkstenslera. Vinet har på traditionellt vis mognat i äldre stora foudres. Det kan sparas i fem sex år men är redan nu fullt drickmoget. Servera det till mer klassiska fiskrätter och till milda ostar utan söta tillbehör, såvida det inte dricks som det är – det är en precis lika god idé.
Domaine Weinbach är en av de allra bästa firmorna i Alsace och har varit det under lång tid. Egendomen har ägts av familjen Faller sedan 1898 och sedan 2016 drivs den av Catherine Faller och hennes söner Théo och Eddy. År 1998 började man arbeta med biodynamiska metoder i åtta hektar av sina vingårdar och sedan 2005 är hela firmans 23.50 hektar stora vingårdar biodynamiskt certifierade.

Importör i Sverige är Wineagency, www.wineagency.se