Vecka 42

2019 Hermitage Blanc

E Guigal, 499 kr, (nr. 91233), Rhône, Frankrike
80% Marsanne och 20% Roussanne

Vill du dricka ett riktigt gott vin till höstens skaldjur och upplever att de två mest klassiska ”skaldjursvinerna” från Champagne och Chablis är för lätta och för strama, då är de vita vinerna från Rhônedalen de verkligt kloka att satsa på. Och av dem är det vita vinet från norra Rhône nog det allra bästa köpet. Dessutom är det ett smart köp eftersom det både är fantastiskt och i just det här fallet absolut fyndmässigt sett till pris och kvalitet (vita viner från Hermitage har en vana att kunna kosta mycket mer).
Till att börja med är bara knappt 15 procent av arealen i den totalt 136 hektar stora (lilla) appellationen Hermitage planterad med gröna druvsorter och det är därför ett unikt vin bara ur den aspekten. För vitt vin här i Hermitage är två druvsorter godkända, Marsanne och Roussanne, och man kan göra vinet av endera av dem eller båda. Just det här vinet är en cuvée av cirka 80 procent Marsanne och 20 procent Roussanne som till allra största del köps från flera odlare man har goda kontakter med. De vingårdslotter som ingår är främst Beaumes, Péleat och Roucoles som ligger mitt på den bitvis branta och överlag terrasserade sluttningen ovanför staden Tain l’Ermitage. Dessutom finns det ofta en liten portion druvor från över 50–60 år gamla stockar i de egna vingårdarna l’Ermite och Les Meurets som huvudsakligen ger druvor till firmans exklusiva toppvin Ermitage Ex-Voto. Musten jäses till fullo och mycket långsamt vid låg temperatur i ett år gamla ekfat, genomgår alltid malolaktisk jäsning och tillbringar totalt sett 22–24 månader i faten.
Färgen är som vanligt mättad och fint halmgul, med ålder kommer den vinna gyllene glans och större täthet. Doften är utsökt, till en början lite mer försiktig och finstämd med störst fokus på den fina gula stenfrukten och med bara en nyans av honung. Med en stunds luft i glaset, och än mer när temperaturen stiger någon grad, utvecklas läckra och mer komplexa toner av torkad frukt och både färska och lätt rostade hasselnötter. Mitt i allt detta hittar man också en fint stenig jordighet. Visst finns det en skugga av eken, men den doftnyansen kan förvillande lik jordigheten och druvans (Marsanne) typiska nötighet.
Smaken är rik och gulfruktig och blir med luftningen närmast fyllig. Den bjuder på en god struktur som nästan känns något tanninliknande av sin mineralitet, särskilt nu i sin ungdom. Det är helt klart ett storartat och gott vin, väl strukturerat och fortfarande ungdomligt, men det har redan nu en lång och intensiv eftersmak.
”Det här vinet kan drickas ungt, men det kan också mogna och utvecklas väl i tio till tjugo år”, förklarar Philippe Guigal som sedan 1997 har gjort familjens viner.
I det är det bara att instämma. Drick viner nu och de kommande två åren för ungdomlig frukt och fräschör, eller ge det omkring tio års lagring och njut sedan av det vid full komplexitet och mogen kraft.

När vi ändå lyfter fram det här goda vinet, kan vi ju lika gärna sätta strålkastarljuset på ett av deras andra vita viner som också är utomordentligt passande till höstens skaldjur, 2021 Condrieu (nr 92144 för 479 kr). Det vinet görs uteslutande den lite fruktigare och blommigare Viognier som enbart odlas i de allra nordligaste delarna av norra Rhônedalen, i appellationen Condrieu (ensam) och Côte-Rôtie (där till liten del samjäst i det röda vinet med Syrah). Den här typen av viner är tack vare sin insmickrande fruktintensitet som nästan kan upplevas som lite sötaktig fantastisk till både färsk och halstrad hummer och havskräfta, och såklart till fisk- och skaldjursrätter med klassiska skaldjurssås. Om vinet från Hermitage kan lagras länge, bör vinet från Condrieu drickas inom fem sex år från skörden.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se