Vecka 52

2019 Humilitat

Vinos Forer Massard, 229 kr, (nr. köps online för trygg hemleverans, se web-adress nedan), Priorat, Spanien
ca 60% Garnatxa (Grenache) och 40% Carinyena (Carignan)

Priorat är ett av Spaniens mest intressanta distrikt och som vinodlingsområdet ha det en över 700 år lång historia då det etablerades av kartusianermunkar. När det bergiga lilla området fick nytt liv i slutet av 1980-talet var här inte mer än knappt tusen hektar planterat med vin – men ytterst lite vin buteljerades med ursprunget Priorat. Istället såldes de smakmättade och oftast sockerstinna druvorna till andra vinområden för att stärka deras viner och ge dem större djup. Sedan dess har mycket hänt, inte minst kom området att fungera som startskottet för den nya spanska vinrevolutionen där en ofta yngre generation började producera moderna viner av högsta internationella kvalitet från gamla vingårdar som tidigare mest producerat anonyma och billigare viner. En del i den positiva utvecklingen var att Priorat år 2009 upphöjdes till landets andra högst klassificerade appellation, DOCa (eller DOQ som klassen heter på katalanska), med Rioja som den första år 1991.

Idag odlas vin här på 1 887 hektar och det röda vinet står för 94 procent av produktionen – resten är vitt med Garnacha Blanca som med cirka 50 hektar är den viktigaste druvsorten. Det mest historiska druvsorterna i Priorat är Garnacha Negre, eller Garnatxa som det katalanska namnet är, och Carinyena (Cariñena och Carignan är de spanska och franska synonymerna) och de är fortfarande överlägset viktigast med 710 respektive 483 hektar planterat idag. När Priorat fick sin renässans på 1980-talet var det ett par vinodlare som började plantera in franska druvsorter för att göra vinerna lite mer eleganta med lägre alkohol. Även om den trenden har vikt sig, finns det fortfarande 250 hektar Cabernet Sauvignon, 224 hektar Syrah och 105 hektar Merlot i områdets vingårdar.

Med magert stenig och väldränerad skifferjord (jordtypen kallas llicorella), en nederbörd på i regel bara 350–500 millimeter om året och glest planterade vingårdar, som allra mest ligger på branta sluttningar, blir skördeuttagen alltid små. Ett bra genomsnitt ligger på tre ton per hektar (cirka 25 hektoliter per hektar), men i de brantaste och äldsta vingårdarna rör det sig snarare om hälften av den mängden. Det och det faktum att allt arbete måste utföras manuellt gör att vinerna från Priorat egentligen aldrig är billiga, eller mer korrekt sagt lågt prissatta.

Utifrån det perspektivet är 229 kronor för vinet Humiltat rena fyndpriset. Vinet kommer från en relativt ung (20 år) men verkligt intressant och högklassig producent, Vinos Forer Massard. Franck Massard föddes och växte upp i Loire. Han började sitt vinliv som sommelier och var under många år verksam på ett antal framstående restauranger, bland annat berömda Hotel du Vin i England. År 1996 blev han dessutom bästa sommelier i Storbritannien. Sommelierhantverket ledde honom också till den stora och betydelsefulla firman Familia Torres, där han under lång tid tillsammans med vännen Christophe Brunet var sommelier med rollen att resa världen över och presentera de fina vinerna från familjen Torres.
Den delen av livet tog ett slut 2004 när han tillsammans med en vän köpte tre hektar vingård i Priorat för att samma år göra 500 flaskor vin. Projektet utvecklades med mer och fler viner 2007 och året därpå blev man en uppstickare när man som första producent i det historiska distriktet började använda skruvkapsyl. Ytterligare ett år senare växte firman och vinlistan med viner från Terra Alta, Montsant och Galicien samt även mousserande vin, dessutom gjorde man sitt första vin med minimal tillsats av svavel.
Med årgång 2018 tog firman en ny riktning när vännen David Forer, master of wine, blev ny delägare.
Det här vinet görs med cirka 60 procent Garnatxa och 40 procent Carinyena. Musten har jästs i ståltankar vid 24–26 grader med en kombination av nerpressning och överpumpning av skalkrosset. Vinet har sedan mognat under tolv månader i äldre och därmed neutrala 500 liter stora franska ekfat med försiktig rostning. I sitt färdiga skick har vinet en alkoholhalt på 15.0 procent och en naturligt syra på höga 6.6 gram per liter. Förr om åren var de flesta prioratviner fylliga och tunga, men i nutidens trend mot större elegans och lätthet har vinmakare som Franck Massard lyckats fånga större finess och fräschör i sina viner. Det gäller också det här vinet som har en läcker mörk och djup bärfrukt med mineralisk energi, finstilta tanniner och trots sin alkohol en lättdrucken känsla. Njut av vinet idag och de kommande fem sex året, serverat vid cirka 18 grader i glas med bordeauxkupa till medelkraftiga rätter av fågel och kött. Och priset? Jo, det är fyndmässigt.

Vinet beställs online för trygg hemleverans från Fine Wine Service, www.finewineservice.se