Vecka 24

2019 Jonty’s Ducks Pekin Red

Avondale, 129 kr, (nr. 2243), Paarl, Sydafrika
40% Syrah, 28% Cabernet Sauvignon, 21% Merlot, 8% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot

I glaset ett mjukt rödfruktigt och lite solsmickande men också ganska elegant rött vin som bjuder på en liten krydda som ligger i bakgrunden och mer anas än tar större plats. Någon direkt ek känner man inte, men doften känns ändå lite mer nyanserad än att bara vara ”fruktorienterad” såsom den ofta kan vara i billigare viner. Smaken är medelfyllig, fruktig och lättsam med en finlemmad struktur som visst bjuder på lite tanniner, men bara tillräckligt och framför allt fina för att ge vinet ett seriöst intryck. Och för bara 129 kronor är det här ett vin som ligger ganska långt över i karaktär, personlighet och kvalitet mot vad man kan vänta sig. Ett givet fynd med andra ord!
Tack vare mjukheten är det här ett vin man kan njuta av precis som det är, helt utan mat, men såklart också till väldigt många typer av lite lättare till medelkraftiga rätter med pasta, kyckling och kött, eller varför inte en grillad fisk med smör och persilja, samt till de flesta typer av ostar men helst inte grönmögelost. Omkring 18 grader är perfekt, en varm sommardag kanske lite svalare.

Vinvärlden består av alla tänkbara och otänkbara typer av namn. Allra vanligast är regionens, byns, vingårdens eller egendomens namn med diverse intressanta tilläggsnamn i de europeiska vindistrikten, till ungefär samma upplägg men lite mer fokus på druvsortens namn i nya världens vinregioner. Ett vin som Jonty’s Ducks kräver kanske en förklaring – och den finns och är dessutom logisk och rätt småtrevlig.
På vinegendomen Avondale i Paarl arbetar man nämligen ekologiskt och även biodynamiskt och lever efter filosofin terra est vita, ”jorden är livet”. Istället för att med preparat bekämpa ogräs och sniglar i vingårdarna låter man ankor ströva fritt där och göra just det arbetet helt naturligt. Och effektivt.
Man kan ju undra vem Jonty är och även där hittar man en förklaring – egendomen ägare Johnathan Grieve. Familjen Grieve har varit här sedan 1947, men det var först 1999 som man grundade firman Avondale. På strax över två decennier har man skapat sig ett riktigt gott rykte och gör ett flertal vita och röda viner som både är klassiska och innovativa. En sedan lång tid tillbaka självklar favorit är deras Anima Chenin Blanc som till viss del är vinifierad med skalen och delvis i amforor (årgång 2019 finns på Systembolaget, nr 2049 för fyndmässiga 199 kr). Firmans Jonty’s Ducks Pekin White (nr 2950 för 129 kr) är också byggd med Chenin Blanc, men har fått ett fint fruktigt och texturgivande tillskott av Sémillon, Roussanne och Viognier. Också det är absolut köpvärt – till och med för billigt sett till kvalitet och smak.

Veckans vin är den röda Jonty’s Ducks, ett vin som är ett sampel mellan Bordeaux och norra Rhône – en idé som var vanlig på 1800-talet i Frankrike men som förbjöds sedan man introducerade appellationsreglerna för ursprung och druvsorter på 1930-talet. Här möter 60 procent klassiska bordeauxdruvor 40 procent Syrah, alla druvor från omkring 14–16 år gamla stockar i de egna ekologiskt skötta vingårdarna. Framställningen inleddes med fullständig avstjälkning och några dagars kallurlakning i slutna ståltankar innan alkoholjäsningen satte igång helt naturlig. Därefter drogs vinerna över till 225 liter stora franska ekfat som är ett till tre år gamla och därmed doft- och smakmässigt mer neutrala, för att genomgå malolaktisk jäsning och lagring under ett drygt år.

Paarl ligger omkring 60 kilometer norr om Cape Town och är tillsammans med Stellenbosch ett av Sydafrikas största och mest kända vindistrikt. Eftersom det klimatmässigt sett är ett skyddat område som är varmare än de mer kustnära distrikten, är det framför allt ett rödvinsdistrikt med stort fokus på bordeauxdruvorna. Bland de gröna druvsorterna är Chenin Blanc och Chardonnay de viktigaste och de har jämfört med kustdistrikten oftast en lite rikare och yppigare frukt. Idag finns det 112 privatägda vinegendomar och sex kooperativ som tillsammans odlar och gör vin från drygt 14 600 hektar vingård.

Importör i Sverige är Handpicked Wines, www.handpickedwines.se