Vecka 17

2019 Las Moras Gran Syrah

Finca Las Moras, 165 kr, (nr. 90378), San Juan, Argentina
100% Syrah

Talar man om rött vin från Argentina är det alltid druvsorten Malbec man börjar med – och oftast också fastnar vid. Trots det faktum att Malbec upptar omkring 45 660 hektar av landets idag 211 000 hektar stora vingårdsareal finns det andra druvsorter som verkligen kan ta upp kampen om att göra fantastiskt goda och druvtypiska viner. Syrah är en av dessa och helt anonym är den heller inte – den odlas faktiskt på hela 12 809 hektar, vilket är ungefär 65 procent av arealen för Syrah i Rhônedalen och nästan tretusen hektar mer än Syrah odlas på i Kalifornien. Således en druvsort att verkligen räkna med även i Argentina. Trots det hör man alldeles för sällan om syrahvinerna härifrån.

Finca Las Moras gör ett mycket pålitligt och högklassigt syrahvin, Gran Syrah. Firman grundades 1993 och när vingårdarna planterades under 1990-talet hade man ett nära samarbete med den internationellt erkända vinodlingskonsulten Richard Smart. Med sina idag ungefär 1 100 hektar stora vingårdar är Finca Las Moras en stor aktör och även om man är fristående firma har man ett samarbete med vinmakarteamet på syskonfirman Trapiche. Vingårdarna ligger i distriktet San Juan norr om Mendoza, ett område som idag har ungefär 31 950 hektar stor vingårdsareal som fördelas över det tre underdistrikten Valle Tulom (det största området) Valle Pedernal (det högst belägna, cirka 1 300 till 1 350 meters altitud) och Valle Zonda.

Druvorna har skördats för hand och sorterats både i vingården och i vineriet, därefter krossats lätt för att jäsas med den naturliga jästen. Tillverkningstekniken är lite annan än för vin i genomsnitt, här förlitar man sig nämligen av roterande jäsningstankar, så kallade roto-fermenters, en teknik som ökar extraktionen av färg och aromer men är skonsam avseende tanninextraktion.
Färgen är ungdomlig, mörk och tät och den ger en känsla av att vinet skulle vara kraftigt. I själva verket ligger vinet någonstans omkring medelfylligt, åtminstone i känslan, men det har intensitet och generös frukt utan att vara kraftfullt. Trots att vinet har legat i både franska och mer sötaktigt kryddiga amerikanska ekfat i ett och ett halvt år är det inte särskilt märkt av eken. På det hela taget bjuder vinet på en rätt trevlig balans.
Frukten är på druvtypiskt vis mörk med inslag av björnbär och körsbär och det finns också något av den kryddighet man känner igen från Syrah i lite mindre soliga områden. Smaken bjuder på en lika skön fruktkänsla, en silkig tanninstruktur och fint balanserad syra – stilen är som en slags hybrid mellan norra och södra Rhône och det är verkligt trevligt. Och absolut fyndmässigt.

Vinet är gott som det är, serverat direkt ur flaskan, men under tiden i glaset mattas en liten del av fruktsötman av med ett litet lyft för jordighet, kryddighet och komplexitet. Det gör såklart att man kan rekommendera servering i stora glas eller hellre en stunds luftning i karaff. Eftersom det är smakrikt är det ett vin att njuta av till medelkraftig till lite kraftigare rätter av främst kött och vilt och gärna med lite smakrikare eller något feta tillbehör. Tack vare vinet fruktkropp kan man ha tillbehör som sötaktiga rotsaker eller starkvinssåser (portvinssås eller madeirasås) alternativt servera vinet till kyckling, fläskkött eller nötkött med någon sorts sötaktig glaze på.

Och återigen, det här är ett riktigt bra exempel på argentinskt syrahvin.

Importör i Sverige är Philipson Söderberg, www.philipsonsoderberg.se