Det finns mycket som en vinälskare kan älska Italien för, bland annat mångfalden av alla druvsorter som finns i landets 20 vinregioner. Lite beroende på hur man räknar finns det omkring 400–450 olika druvsorter i Italien, många av dem är helt egna, andra är korsningar eller närbesläktade med varandra. Flera sorter i södra Italien är urgamla och har sin historia i det gamla Grekland, kanske är de rent av äldre än så. Och skulle man räkna in alla synonymer på sorterna finns det säkert en bra bit över tusen namn på dem.
En av de intressanta gröna druvsorterna är Carricante, som i slutet av 1900-talet var närmast okänd utanför Italien, men som med renässansen på Sicilien har kommit att bli alltmer omtalad. Den här ganska unika sorten odlas idag på drygt 300 hektar i Italien och omkring hälften av det återfinns på Sicilien. Det är också på Sicilien, troligen i regionen Catania på den centrala östkusten av ön, som druvan har sitt verkliga ursprung. Dess släktskap med andra druvsorter är inte fullt utrett, varför man inte riktigt vet om det var här den föddes (som korsning ur andra sorter, såklart) eller om den hade kommit hit långt tidigare. Att druvan har gett odlarna stora skördar kan mycket väl ha legat bakom dess namn, carica betyder just ”lass” eller något i den stilen.
Ett tydligt karaktärsdrag för druvsorten är den höga syran, detta trots att den odlas i det varma medelhavsklimatet. Många odlare väljer därför att skörda Carricante förhållandevis sent så att syran mildras något, vissa år i slutet av september eller till och med i början av oktober, och då särskilt när den odlas på hög höjd som uppe på vulkanen Etna. Druvsorter som Carricante, som kan bevara en god syranivå även i varma klimat, har i klimatförändringens tider kommit att bli särskilt uppskattade och det har också lett till att arealen av den har vuxit under 2010-talet.
Uppe på sluttningarna av Etna är det en mycket populär om än inte stor sort. I vinet med ursprunget Etna Bianco måste den ingå till minst 60 procent, medan den högre kvalitetsnivån Etna Bianco Superiore kräver 80 procent Carricante i vinet.
Etna fick sin appellationsstatus DOC redan 1968, men det är först nu på 2000-talet som området har vunnit internationellt erkännande. Odlingarna ligger på 450 upp till emot 1 100 meters höjd på den norra och östra sluttningen av Etna, där jorden är mager och nästan uteslutande utgörs av vulkaniska bergarter av olika vittringsgrad. Idag odlas vin på drygt 1 100 hektar här och drygt hälften av vinet är rött (främst druvsorterna Nerello Mascalese och Nerello Cappuccino) och en tredjedel är vitt. Resten är en liten mängt rosévin och ännu mindre spumante.
Tillbaka till vinet Mandrarossa Etna Bianco Sentiera della Gerle. Doften är stor, blommig och citrusskalsfet med personlighet och kraft och en känsla av Medelhavets vegetation och det är rätt läckert och inbjudande. Baserat på det kan man lätt tro att vinet skulle vara tungt, men det är medelfylligt och läckert fruktigt och framför allt uppfriskande. Och gott. Det behöver inte luftas, doft och smak är omedelbara direkt vinet slås upp ur flaskan.
Glaset kan vara medelstort och temperaturen kring åtta till tio grader. På tallriken har man gärna naturella eller halstrade skaldjur, stekt eller grillad fisk och bläckfisk med en klassisk aïoli eller citronmajonnäs, en god räksmörgås eller pasta med havets delikatesser. Visst kan man njuta av vinet som sällskapsvin, men man kan eventuellt uppleva det som lite för smakrikt för det.
Mandrarossa är en producent som grundades i slutet av 1950-talet som ett kooperativ av odlare kring Menfi. Man har en bred portfölj av viner med både klassiska italienska sorter och internationella. Det här vinet är gjort uteslutande med Carricante från friväxande gamla stockar i mager vulkanisk jord, skördade för hand och sedan långsamt pressade. Endast den första finaste pressmusten har använts och den har jästs i ståltankar vid låg temperatur (som mest 15 grader). Vinet har sedan fått mogna i ståltankar på sin jästfällning under ungefär 15 månader.
Etiketten är skapad av konstnärinnan Nancy Rossi och föreställer kvinnor som skördar vingårdarna. Förr i tiden var det nämligen främst kvinnor som arbetade i vingårdarna här.
Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se8