Vecka 42

2019 Occultum Lapidem

Domaine de Bila-Haut, 179 kr, (nr. 74168), Côtes de Roussillon Villages, Occitanie, Frankrike
40% Syrah, 40% Grenache och 20% Carignan

Michel Chapoutier har under tre decennier varit en av de ledande stjärnorna i Rhônedalen och han kom tidigt att definiera Hermitage som en appellation med varierad terroir genom sina sélection parcellaires, enskilda vingårdsviner. Han blev också tidig med att konvertera sina egna vingårdar till biodynamiska. Hans ambitioner har sedan dess sträckt sig långt utanför Rhônedalen och 1999 köpte han den 75 hektar stora egendomen Domaine de Bila-Haut i den del av sydvästra Frankrike som bär ursprunget Côtes du Roussillon. Det här är en gammal egendom som ligger i trakt som planterades med vin för över tvåtusen år sedan och här bodde en gång i tiden tempelriddare som hade flytt kriget.
Egendomens vingårdar ligger på ungefär 120–150 meters höjd och är förhållandevis gamla, flera vingårdslotter har 40–60 år gamla stockar och några är betydligt äldre än så. Jorden domineras av kalksten, gnejs och skiffer och klimatet är tydligt präglat av det närliggande varma Medelhavet. De tre druvsorterna vinifieras var för sig, fullt avstjälkade i öppna cementtankar vid låg temperatur och med regelbunden pigeage (nerpressning av skalkrosset). Totalt sträcker sig skalkontakten över tre till fyra veckor, därefter får vinet mogna i en kombination av cementankar, äldre neutrala ekfat och ståltankar. Idén känns igen från otaliga andra viner i södra Frankrike och det gör också den härliga solkyssta och kryddiga doften och smaken.
Färgen är djup och ganska mörkt röd på det sätt man väntar sig att ett vin från södra Frankrike ska vara. I doften hittar man också många markörer som bekräftar ursprunget, saftiga solmogna hallon och mörka körsbär, nästan inkokta bigarråer, en fin kryddighet och en liten ton av jordighet. För att vara ett relativt billigt vin har det en oväntad komplexitet utan att det är något storslaget vin, dock är det typiskt och gott. Smaken är medelfyllig, mjukt fruktig i en fint solmogen stil, lite kryddig och balanserat sträv. Alkoholhalten ligger på 14.5 procent och känns mycket väl integrerad. Det är ett i alla avseenden ett mycket köpvärt vin!

Precis som vinerna från Côtes du Rhône kan vinet drickas ungt eller sparas i upp till cirka tio års ålder. Vill man ge det en luftning i karaff en kvart till halvtimma före servering är det helt okej, men den luftning det får när man serverar det i ett glas med stor kupa, gärna bordeauxform, räcker gott och väl. Maten bör vara medelkraftig, fågel eller kött och gärna lamm passar utmärkt som grundråvara och tillbehören kan har en medelhög smakintensitet (grillade grönsaker, spiskumminkryddade rotgrönsaker, rostad vitlök och inslag av sydfranska örtkryddor). Vinet passar också utmärkt till smakrika komjölk- och getostar av olika slag, men undvik helst mögelostar.

Värt att veta om Côtes de Roussillon? Jo, det är en gammal vinregion med långt tvåtusen års tradition att odla vin. Området ligger vid Medelhavet i sydvästra Frankrike mot den spanska gränsen och ingår i det större område som sedan 2018 heter Occitanie. I det står regionen Roussillon för cirka tio procent av vinproduktionen och Languedoc som ger 90 procent av regionens totala vinproduktion. Omkring två tredjedelar av vinet är rött, 28 procent är rosé (den andelen har ökat under 2000-talet) och bara fyra procent är vitt. I det torra och soliga klimatet är det förhållandevis lätt att odla ekologiskt och just den ekologiska odlingen har tredubblats i areal här under 2000-talet och idag står regionen för cirka sex procent av landets ekologiska vingårdar.

Importör i Sverige är Lively Wines, www.livelywines.se