Vecka 11

2019 Paraje Altamira Malbec

Catena, 149 kr, (nr. 95738), Mendoza, Argentina
100% Malbec

Man kan utan vidare omsvep nästan lova att alla kommer att tycka om det här vinet. Det har ett djup, mörk och tät frukt, det har karaktär av druvan och stenjordar och till och med en viss komplexitet, men det är lättdrucket tack vare den närmast silkeslena tanninstrukturen. I flera avseenden är det här vinet själva sinnebilden av hur Malbec på hög höjd i Mendoza kan och gärna ska uppföra sig. Det är verkligen gott – och priset är närmast sensationellt attraktivt! Här talar vi verkligen om ett fyndvin.

Argentina står med sina 224 000 hektar vinmark för omkring 45 procent av Sydamerikas totala vinproduktion. Den allra viktigaste druvsorten i Argentina är sedan lång tid tillbaka just Malbec. Idag täcker den 41 300 hektar av landets vingårdar och den är inte bara störst, den är också landets bästa kvalitetsdruva. Såklart hittar man bra till riktigt bra malbecviner hos de allra flesta av landets producenter – och Catena är en av de bästa dem.
Efter att Nicolás Catena hade rest i Napa Valley i början 1980-talet och inspirerats av vad bland andra Robert Mondavi gjorde, växte idén om att göra viner av motsvarande ambition och kvalitet i Argentina. Dessa idéer togs inte emot med entusiasm i dåtidens Argentina, som stod för volymproduktion av billigare viner. Nicolás lät sig inte nedslås av det, full av framtidstro på landets vingårdar och både Malbec och Cabernet Sauvignon tog han sig bit för bit framåt och i mitten av 1990-talet kom genombrottet. Det blev ett uppvaknande för hela Argentina och helt plötsligt började fler vinodlare och vinmakare följa i Nicolás Catenas fotspår.

Redan 1950-talet hade Domingo Catena börjat köpa druvor från Finca Altamira (finca är det lokala ordet för vingård och paraje är i stort sett en synonym). Den här vingården ligger på omkring 1 050 meters höjd på den östra banken av Rio Tunuyan i Valle de Uco, ungefär 100 kilometer söder om staden Mendoza. Vingården täcker 5.50 hektar, har en jord bestående av sand och ungefär tio procent vardera med lera och lerskiffer. När den planterades 1925 var det uteslutande med Malbec och då precis som långt senare planterade man rankorna på sina egna rötter. Anledningen då var att man inte hade sett några tecken på den fruktade vinlusen. Idag vet man bättre och vingårdarna planteras numera med ympade rotstockar. Här är skördeuttaget lågt, vanligen kring tolv hektoliter per hektar vilket delvis förklarar vinets djup.

Vinifieringen inleds med några dagars kallurlakning för att extrahera aromer och djup utan att driva ut tanniner. Därefter jäses musten i ståltankar och vinet dras sedan över till 225 liter stora franska ekfat (samt en liten del amerikanska), ungefär en tredjedel nya, för malolaktisk jäsning och lagring under tolv månader. Trots vinets djup och kraft är alkoholhalten högst vanlig, 13.5 procent.
Vinet kan njutas direkt serverat från flaskan, men det vinner nyanser efter en stunds luftning och därför rekommenderas dekantering minst en kvart före servering. Alternativt låter man vinet utvecklas i ett glas med stor kupa. Glaset bör vara av typ bordeauxglas och temperaturen omkring 18 grader. Det känns högt naturligt att servera det här vinet till medelkraftiga kötträtter som kan utgöras av stekt eller grillat nöt- eller fläskkött alternativt vilt samt till långkok och grytor. Tack vare att tanninstrukturen är så finstämd behöver man inte oroa sig för den och av den anledningen lägga till ett mjukgörande tillbehör med fet textur – men det är såklart en god väg att gå ändå.
Drick vinet nu och de kommande fem sex åren.

Idag är Catena en av landets allra bästa vinproducenter. Utöver en ganska bred och bra men mer vardagligt prissatt produktion av både vita och röda viner under namnet Catena (med druvsortens namn därefter) och en lite högre serie som heter Catena Alta (också med druvsortens namn därtill), gör man ett antal verkligt exklusiva viner. Toppnumret heter Nicolas Catena Zapata, men i den högre sfären hittar man också ett flertal viner med Malbec från enskilda vingårdar. Söker man ett starkt uttryck för druvsort och terroir bör man inte missa dessa. Skriv in ”Catena” i sökrutan här på Vinlegender så kommer du hittar mer att läsa om dessa fantastiska viner.

Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se