Vecka 05

2019 Riesling Smaragd Ried Loibenberg

Domäne Wachau, 200 kr, (nr. 6021), Wachau, Niederösterreich, Österrike
100% Riesling

Frågar man äldre österrikiska vinodlare säger de alla unisont att årgångar med 9 som slutsiffra har varit fantastiska så länge de någonsin kan minnas. Det gäller såklart också 2019 som nu artigt ställer sig först i ledet bland toppår.
Att Wachau är ett av världens allra bästa områden för Riesling är väl känt och ett vin som det här ger tydlig förståelse för den uppfattningen. Det här är inget kraftigt vin på det sätt som vissa viner i kategorin smaragd (ungefär en fullt utjäst spätlese) kan vara, istället är det väldigt elegant och har trots en god fruktighet framför allt en slags lätthet och stor elegans.
Loibenberg är en 35.58 hektar stor vingård som ligger intill byn Unterloiben i den östra delen av distriktet Wachau, bara drygt 400 meter från floden Donau som är en viktig faktor för klimatet i regionen. Liksom många andra vingårdar har den här en historia som sträcker sig över 700 år tillbaka i tiden. Läget är brant, i snitt omkring 38–39 procents lutning och som mest dramatiska 81 procent, därför är hela vingården terrasserad.
Här verkar 17 vinfirmor och 13 av de totalt 750 medlemmarna i kooperativet Freie Weingärtner Wachau äger totalt 2.40 hektar med Riesling i Loibenberg. Tack vare de magra vittrade gnejsjordarna blir skördeuttagen små, sällan mer än fem ton per hektar, och skörden sker under oktober då druvorna har nått god mognad. De svala nätterna och de mineraliska jordarna bidrar till att bevara druvornas höga naturliga syra. Att vinet inte går igenom någon malolaktisk jäsning är en annan förklaring till den extremt druvtypiska och limeliknande strama syran.

Nu när vinet är så ungt är det väldigt snarlikt den lika briljanta föregående årgången som jag provade precis i början av januari i år. Det är med tiden som det kommer att visa sig att 2019 är en ett steg vassare årgång – och med tiden menas nog tio år bort från idag. Frukten är precis så klingande rent citrus- och persikaaromatisk man kan önska, den unga blommigheten likaså, och den steniga jordigheten går igen i både doften och den unga livfulla medelfylliga och underbart goda smaken.
Drick vinet svalt, gärna kring tio grader om det serveras som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller omkring tolv grader om maten är något fetare och rikare. Tack vare vinets friska syra kan maträtten gärna ha en syrafrisk smak av vitt vin, citronsaft, lime eller yoghurt och eftersom vinet är torrt ska man vara försiktig med söta ingredienser i rätten.
Som producent är Freie Weingärtner Wachau inte särskilt gammal, men de vilar på en historia som sträcker tillbaka till år 1137. Det är nämligen då som Weingut der Herrschaften von Dürnstein und Thal Wachau (Adelsmännen i Dürnstein och Wachau) i Dürnstein omnämns för första gången. Sedan 1280 kom också de idag flera välkända vingårdar att tillhöra egendomen och under seklernas gång skulle alltmer land läggas. Som markägare skulle egendomen få en enorm makt och under de kommande seklerna blev den stora domänen allt rikare, medan bönderna som fick arrendera marken och betalande tionde och fick slita för brödfödan. Vingårdarna brukades av hundratals arrendatorer fram till 1938 då prins Ernst Rüdiger Starhemberg sålde marken till dem. Eftersom de alla var små jordbrukare och inte hade något eget vineri beslöt de att bilda ett kooperativ – Winzergenossenschaft Wachau. Ur detta föddes det som 1990 skulle komma att kallas Freie Weingärtner Wachau – de fria vinodlarna i Wachau. Idag är det här ett av världens allra bästa vinkooperativ. Domäne Wachau är etiketten för firmans allra finaste vingårdsviner.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se