Vecka 02

2019 Ringbolt Cabernet Sauvignon

Ringbolt / Hill-Smith Family Vineyards, 149 kr, (nr. 6278), Margaret River, Western Austrlia, Australien
100% Cabernet Sauvignon

Med en prislapp på minst sagt blygsamma 149 kronor är förväntningarna på ett vin sällan höga. I vissa fall får man en renhet och hygglig balans mellan doft och smak, i bättre fall också en balans mellan fruktkropp och ryggrad. Bara i bästa fall kan man också hitta en kombination av finess och struktur som gör att vinet känns seriöst. Och i just det här fallet får man just en hel del av det sistnämnda goda – och betydligt mer än väntat för priset.

Doften är medelstor och primärfruktig med riktigt fina toner av mörka mogna bär som vittnar om solsken och en gräsighet och fräschör som talar om att ursprunget också har bjudit på en hel del svalka. När man vet vad man har i glaset stämmer ovan sagda mycket väl in på ursprunget, men druvmässigt skulle man mycket väl kunna ha gissat på en stor portion Cabernet Franc – just för finessen, gräsigheten och den läckra nyansen av cederträ. Detta är inte bara egenskaper som kan tillskrivas Cabernet Franc, utan också på Cabernet Sauvignon från lite svalare klimat. Som här i Margaret River i Western Australia.

Även om Western Australia till ytan är en stor delstat kommer bara knappt fem procent av landets vin härifrån. Den första vingården planterades av en engelsman redan 1829 i Swan Valley, som idag är ett av nio underdistrikt i Western Australien. Det är också det största distriktet, och det svalaste. Tack vare det svala klimatet var området tidigare till stor del planterat med frukt, framför allt äpplen. Först 1967 etablerades distriktet Margaret River som ligger vid kusten omkring 260 kilometer söder om staden Perth. Här var det primärt inte jordbruk som hade gjort området omtalat, istället sågs Margaret River som ett paradis för surfare.

Så är det än idag – vågorna slår högre än vinet. Men för den gastronomiskt lagda är vinet huvudfokus, med all rätt. Vinerna från Margaret River är alltid eleganta, med ”europeiska” i stil och fräschör än vad vinerna från resten av Australien i genomsnitt är. Från de idag 5 725 hektar stora vingårdarna kommer framför allt eleganta vita viner gjorda med Sauvignon Blanc och Sémillon, ofta en blandning av dem, eller med Chardonnay och till mindre del Riesling. På den röda sidan dominerar bordeauxliknande viner gjorda med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Shiraz odlas också här, men den är inte i närheten så betydelsefull och vinerna påminner inte alls om de viner man finner i Barossa Valley, eller ens Clare Valley eller Coonawarra.
Det beror såklart på klimatet, som här intill det kyliga havet bjuder på en behaglig temperatur på 20–25 grader dagtid under sommarmånaderna januari och februari. Klimatet kan beskrivas som en perfekt mix mellan Atlantklimatet i Bordeaux och Medelhavsklimatet. Några större problem med sjukdomar har man inte, vinlusen har aldrig hittat hit och tack vare att nederbörden bara ligger på omkring 200–240 millimeter om året har man heller inga bekymmer med fuktrelaterade sjukdomar.

Druvorna till här verkligt köpvärda vinet kommer från den svala sydvästra hörnan av Margaret River, alldeles intill Cape Leeuwin. Det är ett druvrent vin med Cabernet Sauvignon som har jästs i ståltankar och sedan lagrats under elva månader i 230 liter stora ekfat som till 56 procent var franska och 44 procent amerikanska. Bara en liten andel av faten var nya, vilket förklarar den fint integrerade ekfatskaraktären – resten var ett till fem år gamla. Även om vinet troligen kan lagras i fem sex år är det ett vin man njuter av direkt nu. Servera det vid cirka 18 grader för finessens skull, i glas av typiskt bordeauxformat och till precis samma typ av som mest medelkraftig mat som du väljer att servera bordeauxvinerna till.

Importör i Sverige är VinUnic, www.vinunic.se