Vecka 43

2019 Ritual Chardonnay

Viñedos Veramonte, 159 kr, (nr. 97278), Valle Casablanca, Chile
100% Chardonnay

Staden Casablanca började ta form för drygt 250 år sedan, då som en ganska liten ort, och under decennier och sekler, kom den att utvecklas till en industriort. När Chile började utvecklas till ett modernt vinland för ungefär 40 år sedan skulle Valle Casablanca komma att spela en viktig roll. Fram till dess var den chilenska vinodlingen framför allt centrerad till Valle Central söder om Santiago de Chile, och allra främst Valle Maipo, och Valle Aconcagua i norr där Viña Errazuriz var ensamma men betydelsefulla. Med Valle Casablanca skulle chilenska vinodlare och vinmakare snabbt förstå fördelarna med närheten till det svala havet. De första vinstockarna planterades i den ungefär 30 kilometer långa öst-västligt orienterade dalgången i mitten av 1980-talet. Resultatet blev överväldigande, aldrig tidigare hade man gjort viner med Chardonnay och Sauvignon Blanc med sådan fräschör som just här. Och det blev faktiskt startskottet på den chilenska vitvinsrevolutionen.

Dalgången ligger ungefär 100 kilometer nordväst om Santiago de Chile och hör märkligt nog till vinregionen Aconcagua. I sig känns det orimligt eftersom Valle Aconcagua är mycket varmare, men sedan kustnära och svala Aconcagua Coast utvecklades för omkring 15 år sedan känns det ändå rimligt. Nederbörden ligger i snitt på cirka 550 millimeter om året och klimatet är överlag svalt. Det blir sällan varmare än 26–28 grader mitt på dagarna och på eftermiddagarna sveper det in svalkande kustvindar som är drar ut på druvmognaden och är undergörande för vinernas aromer och fräschör. De mest kustnära vingårdarna ligger omkring 30 kilometer från havet och dit når också kustdimmor som har precis samma funktion som de i Kalifornien. Av de ungefär 3 600 hektar som idag är planterat här står Chardonnay för hälften och just tack vare Valle Casablanca skulle Chardonnay bli en av landets viktigast gröna druvsorter, idag nummer fyra (efter Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Merlot) med totalt 11 415 hektar av landets totala areal om cirka 214 000 hektar.

Viñedos Veramonte grundades 1995 av visionären Agustin Huneeus som var en av de allra vinodlarna i Valle Casablanca när han lät plantera 40 hektar med Sauvignon Blanc. Sedan 2017 ägs Viñedos Veramonte av spanska Gonzales Byass (en mycket bra producent av sherry och brandy) och man har en 350 hektar stor sammanhängande vingård i Valle Casablanca samt ytterligare cirk 150 hektar stora vingårdar i Valle Colchagua och Apalta. Allt detta är ekologiskt certifierat och de flesta viner är också vegancertifierade, exempelvis just detta.
Ritual Chardonnay kommer uteslutande från Valle Casablanca och druvorna skördas tidigt på morgonen för att bevara maximalt med friskhet och elegans. Klasarna pressas varsamt och musten jäses sedan i en kombination av cementägg och 400 liter stora franska ekfat som bara till 20 procent är nya. En kort tids lagring på jästfällningen med viss bâtonnage för att öka texturen – men ingen människa på jorden skulle kunna påstå att det finns något av den smörighet i vinet som bâtonnage så ofta förknippas med. Frukten är underbart frisk och sval, texturen len och smaken oväntat stilfull och lång för den försiktiga prislappen. Köp, bara köp!

Vill man ägna sig åt tekniska detaljer kan man fastna på alkoholhalten 13.5 procent (precis som i förstklassig bourgogne) och ett pH-värde på väldigt låga 3.05 (helt klart under förstklassig bourgogne). Och med dessa kanske tråkiga siffror kan man utgå från att det här supergoda vinet kan komma att lagras väl i minst tio år framöver.
Servera det som du serverar vinerna från Chablis eller Bourgogne.

Importör i Sverige är Nigab, www.nigab.se