Vecka 43

2019 Roda Reserva

Bodegas Roda, 319 kr, (nr. 95111), Rioja, Spanien
89% Tempranillo, 6% Graciano och 5% Garnacha

Det är nu tre decennier sedan Bodegas Roda etablerades och blev en viktig del och motor i det nya och moderna Rioja. Bakom firman låg Mario Rotllánt, direktör för ett företag som handlade med exklusiva delikatesser och viner, och hans hustru Carmen Daurella. Tack vare deras djupa kunskaper om världens viner, hade en ambition om att själv producera viner av internationell toppkvalitet. Tar vi oss tillbaka till den här tiden var Rioja till största del kvar i äldre traditioner där lagringen i ekfat, framför allt amerikanska som oftast var äldre, och lagringsklasserna crianza, reserva och gran reserva var det som gällde. Tanken för Mario och Carmen var att skapa något helt nytt, något modernt som inte hörde till de gamla klassiska spanskt. I sökandet efter detta nya reste de runt i Ribera del Duero, Rioja, Navarra, Priorat och till och med Bordeaux för att hitta en plats att etablera sitt projekt på. Där de fann de bästa förutsättningarna var just här i Rioja. De köpte därför land, bland annat av Bodegas Muga och Bodegas López de Heredia som ligger alldeles intill vid det gamla järnvägsområdet i Haro. Vid tiden hade ett fåtal firmor i Rioja börjat buteljera vingårdsspecifika viner, men det ville man heller inte göra. Istället skulle man söka komplexitet genom att blanda vin från olika högklassiga vingårdar och gärna med gamla stockar.

Det första vinet gjordes 1991, det blev omkring 30 000 flaskor, men då man inte var nöjd med kvaliteten lanserades inte vinet. Istället blev 1992 den första kommersiella årgången.
Redan från start anlitades Agustín Santolaya som konsult för vingårdar och framställning och han blev snabbt en nyckelspelare i att förstå vingårdarna och de olika kloner med Tempranillo som man hittade i sina vingårdslotter. Idag har Bodegas Roda totalt 80 hektar stora vingårdsägor i framför allt Rioja Alta, men man kontrollerar genom arrende totalt 107 hektar. De egna vingårdarna är fördelade på många olika lägen, alla med ett ypperligt läge och hög snittålder, och man brukar sätta gränsen för stockarna ålder vid minst 25–30 år för att använda druvorna till Roda. Det innebär att inte alla vingårdarna vinifieras av Bodegas Roda för att bli de egna vinerna, resten av alla druvor säljs.
”Mångfalden av vingårdar är en garant för att vi ska lyckas göra bra viner varje år”, säger Agustín.

Man gör ett antal viner med den nya vita fatjästa Roda Blanco och ultrapremiumvinet Cirsion, gjort med Tempranillo från selekterade vingårdslotter och till och med enskilt utvalda vinstockar, som de två mest exklusiva. Det vin som heter Roda I Reserva kan ses som det lite vanligare premiumvinet och vinet Roda Reserva, som är ett nästan precis lika imponerande vin, görs från andra vingårdslotter och upplevs lite mer elegant strukturerat och är ämnat för lite tidigare konsumtion.
I den här årgången gjordes vinet med 89 procent Tempranillo och resten Graciano och Garnacha. Vinifieringen sker med den naturliga jästen i medelstora ekjästankar med totalt närmare fyra veckors skalkontakt (före, under och direkt efter jäsningen). Därefter dras vinet över till 225 liter stora franska ekfat, 40 procent nya i den här årgången, för malolaktisk jäsning och sedan lagring i 14 månader.

I den här årgången såväl som i tidigare möts man av en ren och mörk bärfruktighet med en elegant ekfatskaraktär som känns mycket mer modern än i klassiska riojaviner, en medelfyllig kropp med både ungdomliga men fina tanniner och en fint mineralisk energi. Även om det bevisligen (utifrån många tillfällen av provade äldre årgångar) är ett vin som klarar av lagring i åtminstone tio år, är det ett vin att också njuta av direkt. Allra helst serveras det vid cirka 18 grader i ett glas med typisk bordeauxkupa och även om det inte behöver luftas inför servering är det ett vin som liksom de flesta motsvarande röda viner ändå utvecklas positivt med luftning en kort stund.
Medelfylliga röda och fint tanninstrukturerade viner som det här är utmärkta allroundviner till stekt och grillat kött tillagad på mer klassiskt vis och med för ett stekhus vanliga tillbehör. Till långkok och grytor med lök och svamp som garnityr. Huruvida det är kyckling, fläsk, lamm, nötkött eller vilt spelar mindre roll. På så sätt är det ett vin som är lätt att använda – och lätt att tycka om.

Importör i Sverige är Solera Sweden, www.solera.se