Vecka 24

2019 Rosé

Domäne Gobelsburg, 119 kr, (nr. 94014), Niederösterrich, Österrike
100% Zweigelt

Det här är somrigt så det förslår, inte särskilt kraftigt men lättsamt och rödbärigt med en liten nyans av jordgubbar och blodapelsin och det är underbart rent utan någon som helst touch av vinmakarens tekniker eller ekfat. Smaken är lika charmerande lätt, rent bärig och något frisk i mjuk och lättdrucken stil. Trendbarometern pekar fortfarande mot blekrosa och mer neutralt smakande roséviner från Provence, men den här stilen är egentligen mer publik och faktiskt godare (tycker jag). Vinet har gjorts uteslutande med druvsorten Zweigelt från vingårdar med ungefär tio till 20 år gamla stockar i grus- och lössjordar i flera områden i Niederösterreich, bland annat i Kamptal där den pålitliga producenten Schloss Gobelsburg ligger.
Efter några timmars skalkontakt har skalen dragit av musten, som sedan har jästs vid sval temperatur i ståltankar för största renhets skull. Ungefär tre månader efter jäsning har vinet buteljerats – inte konstigt att vinet är sprängfyllt av god primärfrukt.

Österrike ses primärt som ett vitvinsland, men sedan början av 1990-talet har andelen rött vin ökat stadigt från cirka 20 procent då till ungefär 38 procent idag. Rosévin är en försvinnande lite vintyp, bara omkring en procent av den totala produktionen är rosa.
Zweigelt är tillsammans med Blaufränkisch landets viktigaste blå druvsorter. Tittar man lite närmare på statistiken för Österrike ser man att 14 937 hektar av landets totala vingårdsareal om 45 439 hektar är planterade med blå druvsorter. Av det står Zweigelt, eller Blauer Zweigelt som dess fullständiga namn är, för 6 425 hektar. Det här är en korsning mellan de två sorterna Blaufränkisch och St Laurent som skapades 1922 av doktor Zweigelt. En av förklaringarna till dess popularitet var tidigare att den var lättodlad och gav stora skördar, idag snarare att den kan ge utmärkta viner på egen hand och dessutom fungerar bra tillsammans med både andra österrikiska sorter och internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon. Den knoppas sent men mognar tidigt vilket är tacksamt eftersom det minskar risken för den att duka under av antingen vårfrost eller höstrusk. Väl odlad kan Zweigelt ge generöst och djupt körsbärsfruktiga viner med god kropp och en trevligt pepprig touche. Idag gör man både fint fruktiga tankjästa viner och mer komplexa och högklassiga ekfatslagrade viner av den. Och en liten mängd somriga roséviner som det här.

Njut av vinet som det är, ett gott rosévin är verkligen sommarens bästa sällskapsvin. Servera det svalt, kylt till omkring 10–12 grader om det är en solig och varm dag och man är sugen på en törstsläckare, eller kring 12–14 grader om man hellre vill njuta av vinet till sommarens smörstekta eller grillade fiskrätter. Eftersom vinet har en så god fruktighet kan man gärna lägga till grönsaker med en naturlig sötma, dock smaksatta med salt och något fett (smör eller olivolja). En tomatsås med viss syrlighet är ett perfekt sällskap till pastan, fisken eller kycklingen – och rosévinet. Vill du inte lägga manken till och bjuda på en större måltid njuter du av vinet till kallskuret, både charkuterier och ostar trivs i sällskap med den här typen av vin.

Importör i Sverige är Primewine Sweden, www.solera.se